granica z tw o 3 ciągach
vr: nie wiem jak zapisać ale jest
pierwiastego n−tego stopnia z
3n + 22n + 14n
i jak oszacować która z nich jest największa?
4 wrz 11:23
Bogdan:
Czy ma być tak: an = n√ 3n + 22n + 14n ?
Jeśli tak, to zauważamy, że:
n√ 3n < an = n√ 3n + 22n + 14n < n√ 3n + 3n + 3n
Korzystamy także z: lim n√ a = 1 przy n→∞
4 wrz 11:59
vr: aha ok

dzięki
a coś takiego:
lim dazacy do −2 z prawej strony
4 wrz 12:40
vr: 123−x−1
granica dąży do 1 ale chyba nie istnieje
wiec trzeba liczyc dla 1
+ i 1
−
i tu mam problem bo mi wychodzi
120 i wynik 1
a na stronie wolframalpha sa inne wyniki

prosze o pomoc
4 wrz 14:05