| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
1− | + | − | +...+ | − | = | + | + | +...+ | ||||||||||
| 2 | 3 | 4 | 199 | 200 | 101 | 102 | 103 | 200 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
1− | + | − | + | +...+ | − | + | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 99 | 100 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
+ | − | + | − | +...+ | − | + | − | = | ||||||||
| 101 | 102 | 103 | 104 | 197 | 198 | 199 | 200 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
= | + | + | + | +...+ | + | + | + | |||||||||
| 101 | 102 | 103 | 104 | 197 | 198 | 199 | 200 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
, | , | , ... , | , | ||||||
| 101 | 103 | 105 | 197 | 199 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
oraz przenosząc z lewej na prawą stronę składniki: | , | , ... , | ||||
| 102 | 104 | 200 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
1− | + | − | +...+ | − | = | + | +...+ | |||||||||
| 2 | 3 | 4 | 99 | 100 | 102 | 104 | 200 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
1− | + | − | +...+ | − | − | + | +... + | − | = | |||||||||
| 2 | 3 | 4 | 49 | 50 | 51 | 52 | 99 | 100 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | + | +...+ | ||||
| 51 | 52 | 100 |