Wykaz, ze liczba jest niewymierna
yyyyyyyy: Wykaz, ze liczba √14 + 6 √5 − √14 − 6 √5 jest NIEWYMIERNA
4 wrz 01:23
Godzio:
14 + 6√5 = (√5 + 3)2
14 − 6√5 = (3 − √5)2
... = √5 + 3 − (3 − √5) = 2√5
4 wrz 01:32
voltage: Godzio jest jakiś sposób na przerobienie 14 + 6√5 na (√5 + 3)2? Czy metodą prób i błędów?
4 wrz 22:34
Eta:
6√5= 2ab / :2
3√5= ab => a= 3 b = √5
14+6√5= ( 3+√5)2
4 wrz 22:37
think: voltage co prawda nie jestem Godzio, ale pokuszę się o odpowiedź
najczęściej korzysta się z tego, że we wzorze skróconego mnożenia jest 2*a*b i to jest ten
wyraz z pierwiastkiem
2*a*b = 6
√5 / : 2
a*b = 3
√5
teraz pasowałoby nam aby a = 3 b =
√5 i sprawdzamy czy a
2 + b
2 = 14
4 wrz 22:37
Eta:

.............
4 wrz 22:38
voltage: Pomimo że nie jesteście Godziem, to dziękuje!
4 wrz 22:38
Eta:
To miło nam
4 wrz 22:40
Godzio:
4 wrz 22:41
think: bardzo chętnie jeszcze nie raz damy głos zamiast niego
4 wrz 22:45
voltage: Tak właściwie to jesteście już po maturze?
4 wrz 22:53
Eta:
Hehe

.... ja chciałabym być ..........ale tylko w wieku
Godzia
wtedy ..... bym się czuła jak ....... "18−stka"
4 wrz 22:53
Godzio: hehe
4 wrz 22:54
Eta:
Ja, jeszcze przed

...... dopiero 3 gimn.
4 wrz 22:56
think: ja już po
4 wrz 22:57
Eta:
4 wrz 22:59
Godzio:
a ja przed jak się tak chwalimy już
4 wrz 23:00
voltage: No to jak już to już: ja też przed
4 wrz 23:01
think: ehh ja bym chętnie pisała maturę, z matmy w każdym razie, bardzo chętnie co roku

ale jakoś nikt mi tego nie zaproponował, wiec zostaje mi rozwiązywać ją albo tu na stronce w
zakładce z maturami albo dopaść wyborczą tuż po
4 wrz 23:04
voltage: Można się wkręcić
4 wrz 23:06
think: pewnie tak, ale jakoś wolę nie ryzykować, co prawda brakuje mi czasu na czytanie książek i
rozwiązywanie sudoku, ale więzienie nie wydaje mi się klimatycznym miejscem do nadrabiania
tego typu zaległości, a jeszcze gorzej jakby mi jakąś karę pieniężną łupnęli, bo wtedy to
musiałabym harować ciężko aby się wykupić
4 wrz 23:18
think: także na logikę, poczekam jednak aż Jakub umieści tu zadania z matury

lub kupię gazetę taniej
wychodzi
4 wrz 23:19
voltage: Więzienie?

, a może umiesz grać w szachy?
4 wrz 23:21
think: nie jestem w więzieniu

i nie chcę tam trafić za oszustwo czy co by mi tam imputowali za to
dostanie się na maturę

umiem grać w szachy ale nie lubię.
4 wrz 23:24
voltage: Aha
4 wrz 23:28
Godzio: haha

w wiezieniu to chyba nie mają dostępu do neta
4 wrz 23:28
voltage: No chyba, że jakieś spryciarze
4 wrz 23:30
think: a po co Ci te szachy? jak je tak kochasz to się zaloguj na kurniku pewnie trafi Ci się nie
jeden amator tej gry.
4 wrz 23:33
voltage: Nie potrafię się przyłożyć dobrze do partii na kurniku

wolę grać w klubie
4 wrz 23:37
think: w sumie to też wolę mieć to w trójwymiarze niż na ekranie laptopa. No ale skoro grasz w szachy
to matma powinna Ci się podobać
4 wrz 23:40
Godzio: w trójwymiarze można pograć w Windowsie
4 wrz 23:41
oswiecony: BOZE. Ja sie tu wiecej nauczylem w dzisiejsze 11h niz w 1 lo przez caly rok − dzieki tej
stronce wierze, ze zdam mature
4 wrz 23:42
voltage: A czy mówię, że mi się nie podoba?
4 wrz 23:43
think: dla mnie to szkoda oczu

wystarczy że w pracy muszę się wpatrywać w ekran komputera z
szwajcarską dokładnością a i tak coraz częściej coś przegapiam
4 wrz 23:43
think: no ja tylko zapuściłam tezę, którą właśnie hmm potwierdziłeś zdaje się

oświecony, taaaa a najwięcej się dowiedziałeś z naszych pogawędek
4 wrz 23:45
oswiecony: nie, patrzylem na wszystkie zadania z paru dzialow i jest ladnie opisane
u mnie nauczycielka nie umie tlumaczyc, na forum przed chwila wbilem
4 wrz 23:47
voltage: No, zdaje się że potwierdziłem, a Ty oświecony zamiast pisać to licz zadanka, jakby to
powiedział mój nauczyciel z matmy
4 wrz 23:48
think: ee spoko jeszcze pewnie nie raz tu zajrzysz, jak nauczycielka kiepsko tłumaczy to rób zadania
na własną rękę, a jak czegoś nie będziesz potrafił wrzucasz na forum i ktoś postara się zawsze
naprowadzić. A jeszcze lepiej będzie jeśli sam spróbujesz pomagać innym w ich zadaniach,
podobno przez tłumaczenie innym najlepiej człowiek się uczy.
4 wrz 23:49
oswiecony: 11h bez przerwy liczylem − na dzis styknie...
4 wrz 23:49
think: spoko nie ma co się przemęczać

przecież nikt nie mówi, że już teraz możesz zacząć od jutra
4 wrz 23:50
oswiecony: think dobrze gadasz, chce nadrobic zaleglosci − bo jestem w 2 lo a moj zakres wiedzy jest 95%
po gimnazjum nie liczac dzisiejszego dnia
4 wrz 23:51
voltage: No na dziś tak, ale za 5 min mamy jutro
4 wrz 23:51
oswiecony: za 5 min bedzie nowe "dzisiaj"

szczerze nie wierzylem ze bede mial taka wene do nauki
4 wrz 23:52
think: to i tak mało wiedzy Ci uciekło przez jeden absolutnie bezowocny rok.
4 wrz 23:52
oswiecony: dobra ja lece spac, narka i dzieki wam
4 wrz 23:53
think: nieee dla mnie jutro jest wtedy kiedy kładę się po dniu na nocny spoczynek a wstaję w nowym
dniu to jest jutro

i nawet jak idę spać po 00.
4 wrz 23:53
think: dobrej nocy oświecony i do zobaczyska
4 wrz 23:54
voltage: Jak będziesz codziennie coś robił, to potem się do tego przyzwyczaisz i nie będziesz mógł
przestać
4 wrz 23:54
Cinu: Godzio:
14 + 6√5 = (√5 + 3)
2 <<
25 + 6√5 + 9 = 34 + 6√5
14 − 6√5 = (3 − √5)
2 <<
9 − 6√5 + 25 = 16 − 6{5}
... = √5 + 3 − (3 − √5) = 2√5
ŹLE LICZE?P!?P! HELP GODZIO
4 wrz 23:55
think: źle...
(
√5)
2 = 5 nie 25
4 wrz 23:55
Cinu: HAHAAHAHAHAHA

dzięki.
np.
15+2
√5 jest niewymierne czy wymierne?
jak to udowodnić?
4 wrz 23:59
Eta:
(
√5)
2=
5
5 wrz 00:02
Eta:
√5 −−− niewymierna
15 −−− wymierna
wymierna + niewymierna = niewymierna
5 wrz 00:04
voltage: Bywajcie! Odchodzę
5 wrz 00:05
Eta:
5 wrz 00:06
Cinu: a dobra juz wiem jak to Godzio zrobil, nie trudne lecz pomyslec. PROSTOTA > KOMBINACJI
5 wrz 00:08
5 wrz 00:08
think: 
voltage odchodź bylebyś wrócił
5 wrz 00:09
think: dobra ja też się zbieram

miłego wieczorku
5 wrz 00:20
Godzio: Dobranoc
5 wrz 00:21
Eta:
Dobranoc
5 wrz 00:50