Andrzej: Pole trójkąta wynosi 50cm2. Oblicz średnice koła wpisanego jeżeli długość odcinka
drugiego stanowi 120% pierwszego a długość odcinka trzeciego stanowi 200/3 % drugiego
20 gru 13:54
remi:
Czy masz odp. do tego zad.?
bo nie " ciekawy" wynik wychodzi.
20 gru 15:48
Andrzej: Już to zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze:
√(10√7):3
20 gru 15:53
Andrzej: Odpowiedzi niestety nie mam
20 gru 15:53
Basia:
r=P / (a+b+c)
r - promień okręgu wpisanego
b=1,2a=6a/5
c=2b/3=4a/5
z wzoru Herona można wyliczyć a
L=3a
p=3a/2
P=√p(p-a)(p-b)(p-c)
50=√3a/2 * a/2 * 3a/10 *7a/10
50=√(32*7*a4) / (22*102)
50=3√7a2 / 20
1000=3√7a2
a2=1000/3√7=1000√7/21
no i wystarczy dokończyc obliczenia
moje sprawdź; liczyłam w pamięci i mogłam sie pomylić
20 gru 15:55
Andrzej: Promień okręgu wpisanego to:
r = 2P/(a+b+c)
20 gru 16:04
Basia:
prawda; gdzieś mi 2 uciekło
20 gru 16:18
Basia:
ale tak czy owak wyniki paskudne
a=10*101/2*71/4 / 31/2 * 71/2
okropne
chyba gdzieś musi być błąd
20 gru 16:22
remi:
Liczyłem! jest ok! Basia

fakt! "paskudny" wynik!
20 gru 16:23