lechu: oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wieząc że cosα=5/13 i α jest kątem
czwatej ćwiartki.
20 gru 10:38
zeta:
Oznacz to ,że sinα <0 , tgα <0 , ctgα<0
z jedynki tryg. obliczmy wartość sinα
sin2α= 1 - cos2α
sin2α= 169/169 - 25/169 to sin2α= 144/169
więc sinα= - 12/13
tgα= sinα/cosα → tgα= (- 12/13) *(13/5)
zatem tgα= - 12/5
to ctgα= - 5/12
20 gru 14:35
:-): sin2α+cos2α=1
cosα=5/13
sin2α+25/169=1
sin2α=144/169
sinα=12/13 lub sinα=-12/13ponieważ α należy do 4 ćwiartki zatem sinα=-12/13
tgα=sinα/cosα=(-12/13)/(5/13)=-12/5
ctgα=1/tgα=-5/12
20 gru 14:38