snopowiązałka: Proszę mnie upewnić w przekonaniu, że odpowiedź do poniższego zadania jest zła.
log(x-3)-log(27-x)≤-log5-1
W książce mam <11,27> ale to chyba jest odpowiedź błędna. Będę wdzieczna za
przeanalizowanie zadania.
19 gru 23:35
snopowiązałka: Mnie wychodzi x≤(177/51)
a dziedzina oczywiście (3,27)
19 gru 23:39
iti:
Taka ma być! jest dobra!
pewnie nie zwróciłas uwagi że ramiona paraboli do dołu

x
1= 11 x
2 = 27
więc x⇒<11, 27> D=(3, 27)
19 gru 23:42
snopowiązałka: A możesz mi napisać jak roziwązałeś to zadanie?
19 gru 23:43
iti:
tak! z przyjemnością
19 gru 23:45
snopowiązałka: Dziękuję i czekam.
19 gru 23:46
iti:
juz po przekształceniach! bo chyba sie zorientujesz!
x - 3 1
-------- ≤ ---- / *2 bo log 5 - log 10= log5/10 = log 1/2
27 - x 2
2x - 6 - 27 +x
----------------- ≤ 0 <=> (3x - 33)(27 - x)≤ 0
27 - x
3(x-11)(27 - x)≤ 0 ramiona do dołu
czyli x⊂<11, 27> bo D= (3,27)
19 gru 23:53
iti:
Już wiesz ? gdzie błąd robiłaś?
jak coś jeszcze to pytaj !
19 gru 23:54
snopowiązałka: No ale tam jest -log5, więc ja to robiła na log(1/5)...

muszę jeszcze obczaić
19 gru 23:56
iti: Sorry nie zauważyłam tego minusa! nie dałaś spacji

za chwile sprawdzę!
19 gru 23:58
snopowiązałka: iti,
tam jest -log5, więc to się równa log5-1=log(1/5)
więc
log(1/5)-log10=log(1/50)
19 gru 23:59
snopowiązałka: Przepraszam. No bez minusa to wynik by się zgadzał, ale minus zmienia wszystko, dobrze
mówię
20 gru 00:00
iti:
Więc jeżeli jest - to takjej odp nie będzie!
wychodza dziwne liczby więc myslę ,że w zad . powinno byc +
skoro odp; jest taka jak mi wychodzi!
to błąd z tym minusem!
uznaj ,że jest +

wyjaśnisz Panu(ni) że sugerowałaś sie odp

i bedzie uważam dobrze!
nawet lepiej niż te "kosmiczne" obliczenia
20 gru 00:06
snopowiązałka: No właśnie. Dizęki Tobie wydedukowałam, że w zadaniu faktycznie jest BŁĄD! Ja na
sprawdzianie miałabym zero punktów za jednego minusa

Dziękuję iti za pomoc, pzodrawiam i wesołych świąt!
20 gru 00:07
iti:
Noooo! to sprawa jasna

tak myslałam
20 gru 00:08
iti:
Autorom książek ocen nie wystawiają


Wesołych Świąt
20 gru 00:09
snopowiązałka: "Autorom książek ocen nie wystawiają"
No właśnie. Ale opnię zawsze można, chociażby ku własnej przestrodze

Pozdrawiam.
20 gru 00:21
asdf: i co, wyszlo?
9 sty 20:19