ciag
TOmek : Ciąg a
n określony jest wzorem a
n=n
2+pn+p, gdzie p ∊ R
b)Wykaż, ,ze nie istnieje taka liczba całkowita p, ze dwa wyrazy ciągu a
n są równe −3
to ostatnie juz zadanko z którym miałem dzisiaj problem.
(dlaczego nie pisze wszystko w jednym poscie? ) Wole pisać w róznych tematach gdyż wtedy jest
łatwiej komus wytlumaczyc, gdyz nie ma zamotu
1 wrz 21:32
Godzio:
n2 + pn + p = −3
n2 + pn + p + 3 = 0
rozwiązania muszą być dodatnie i muszą być 2 oczywiście
czyli:
Δ > 0
n1 * n2 > 0
n1 + n2 > 0
rozwiąż to i znajdź część wspólną i napewno znajdzie się jakieś całkowite p jak coś to pytaj
1 wrz 21:50
TOmek : danke
1 wrz 21:52
anmario: Ja jednak działałbym tak:
n12+pn1+p= −3
n22+pn2+p= −3
gdzie n1, n2 to te wartości n, dla których spełniony jest warunek z zadania. Zatem:
n12+pn1+p = n22+pn2+p
i
p= −(n1+n2)
Tak obliczoną wartość p podstawiamy do jednego z równań, które wypisaliśmy na początku, czyli:
n12−(n1+n2)n1−(n1+n2)= −3 i stąd dostajemy zależność:
n1n2+n−1+n2=3
Z której jasno widać, że nie istnieją różne n1 i n2, które ją spełniają.
1 wrz 22:04
anmario: Powinno być oczywiście:
n1n2+n1+n2=3 a nie n1n2+n−1+n2=3, sorry
1 wrz 22:07