PRO blem
TOmek : 1) Ciągi a
n i b
n są dwustuwyrazowe. Ciąg a
n okreslony wzorem a
n=n
2 dla każdego
n∊{1,2,...,200} a ciąg b
n określa równość b
n=a
201−n
c) Znajdź taką liczbę k, aby wyraz a
k był cztery razy większy niż wyraz b
n
a
k=4b
n
co dalej
1 wrz 21:25
think: b
1 = a
200 = 200
2
b
2 = a
199 = 199
2
.
.
.
b
k = a
201−k = (201 − k)
2
a
k = k
2
k
2 = 4(201 − k)
2
k
2 = 4*(201
2 − 402k + k
2)
3k
2 − 1608k + 4*201
2 = 0 / : 3
k
2 − 536k + 4*67*201 = 0
Δ = 287296 − 215472 = 71824
√Δ = 268
k
1 = ...
k
2 = ...
przy czym pamiętasz o tym, że k jest naturalne i z przedziału od 1 do 200
1 wrz 21:42
Godzio:
Można to uprościć:
k2 = 4(201 − k)2
k2 − 4(201 − k)2 = 0
(k − 2(201 − k) )(k + 2(201 − k) ) = 0
(k − 402 + 2k)(k + 402 − 2k) = 0
(3k − 402)(−k + 402) = 0
k = 134 v k = 402 − odpada
1 wrz 21:45
TOmek : wynik dobry, wy to macie mozgi xD ja do Was to jestem pustak,,,, zadanko troche rzeznia
1 wrz 21:49
Godzio: hehe

przy okazji nie kupując zbiory będę se powtarzać materiał rozszerzony
1 wrz 21:50
TOmek : Godzio Ty na studiach czy liceum?
1 wrz 21:52
TOmek : pisząc serio mój baniak nie ogarnia tego zadania xD
1 wrz 21:53
Godzio: ja klasa maturalna
1 wrz 21:54
TOmek : eee to maturka rozszerzona luzno na 90persent

patrząc na twoje umiejętności Polibuda
Wrocław?
1 wrz 21:56
Godzio:
Dokładnie tak
1 wrz 21:58