ciągi
TOmek : Ciąg (an) okreslony jest wzorem an=3n−4. Znajdź takie liczby k, aby kwadrat wyrazu ak był o
28 większy od różnicy kwadratów wyrazu z nim sąsiadującym.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ja to rozpisałem tak
(3k−4)2=28+(3k−7)2−(3k−1)2
bo
ak−1=3k −7
ak+1=3k − 1
Pisze bo nie wiem czy robie błąd rachunkowy, czy w ogole źle złozyłem równanie
1 wrz 20:20
think: (a
k)
2 − 28 = (a
k+1)
2 − (a
k−1)
2
(3k − 4)
2 − 28 = (3(k + 1) − 4 )
2 − (3(k − 1) − 4)
2
ma znaczenie kolejność w jakiej odejmujesz

powinieneś od większego odjąć mniejszy przecież to
jest ciąg rosnący, czyli a
k2 = a
k+12 − a
k−12 + 28
1 wrz 21:15
TOmek : przyszła pomoc. a ja mam tyle ciekawych pytan do Was

"czyli moim błędem w tym zadaniu było to ,ze nie zauwazyłem ,ze ciąg jest rosnący i pózniej nie
pomyślałem przy układaniu równania" ta?
1 wrz 21:20
Godzio: Moim zdaniem jest ok, tylko trzeba chyba 2 przypadki rozpatrzyć:
ak2 = ak+12 − ak − 12 + 28
ak2 = ak − 12 − ak+12 + 28
1 wrz 21:25
think: no tak, bo z jednej strony równania masz:
liczba do kwadratu, czyli coś nieujemnego
natomiast z drugiej strony beztrosko odejmujesz od mniejszej większą licząc, że dodane 28
zrekompensuje stratę
1 wrz 21:25
Godzio: hmmm a to ma znaczenie ? Bo chyba nie, tylko trzeba wykluczyć liczby które nie są naturalne
1 wrz 21:26
think: lub można się nie zastanawiać i wtedy jeśli nie jesteś pewien to liczysz 2 przypadki tak jak
wypisał Godzio.
1 wrz 21:27
think: x − 3, x, x + 3
x2 = (x−3)2 − (x+3)2 = −6x − 6x = −12x
x2 = (x+3)2 − (x−3)2 = 6x + 6x = 12x
wydaje się, że ma znaczenie bo przecież −12x to nie to samo co 12x, tym bardziej, że x to
liczba naturalna
1 wrz 21:30
Godzio: no i z tego wynika że −12x wyrzucamy bo nie jest naturalne
1 wrz 21:31
think: nie do końca, bo tam jest jeszcze +28

przez co może być dodatnie
1 wrz 21:32
think: a jak tam wizyta w szkolnych murach
1 wrz 21:33
Godzio: świetnie gdyby nie to że nasz wychowawca gada najdłużej w całej szkole bo czytał wszystkie
informacje jakie było można przeczytać a inne klasy w tym czasie do domu poszły

i się
zastanawiam po co mi WOK WOS i Przedsiębiorczość...
1 wrz 21:34
think: hmm tak czysto rekreacyjnie może, dla zrelaksienia się
1 wrz 22:48
Godzio:
no na pewno

pouczę się zabytków ustrojów
1 wrz 22:55