proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań
OlciaOlcia93: Proszę o pomoc

| | 1 | | 1 | |
1. Oblicz x2 + |
| wiedząc, że x3 + |
| =110
|
| | x2 | | x3 | |
2. Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a
2−b
2, gdzie a i b są liczbami naturalnymi. Oblicz
a
2+b
2.
3. Wszystkie strony encyklopedii ponumerowane są liczbami naturalnymi począwszy od 1. Ile stron
ma encyklopedia, jeżeli do ich ponumerowania użyto 3389 cyfr.
| | cos x−π | |
4. Rozwiąż nierówność |
| <0
|
| | cos(x−π) | |
5. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= 3sin
2x−6sinx+1
6. Jeden z kątów trójkąta spełnia warunek sin2α=cosα.
Jaką miarę może mieć ten kąt?
Proszę o szybkie rozwiązanie zadań z góry dziękuję!
1 wrz 20:19
1 wrz 21:22
OlciaOlcia93: a czy z resztą ktoś może mi pomóc byłabym wdzięczna...?:(
1 wrz 21:35
Godzio: 4. zadanie w liczniku jest cos(x) − π ?
1 wrz 21:36
Godzio: 5. liczysz wartości na krańcach dziedziny
sinx = −1 i sinx = 1
f(x) = 3sin2x − 6sinx + 1
sinx = −1 ⇒ f(x) = 3 + 6 + 1 = 10
sinx = 1 ⇒ f(x) = 3 − 6 + 1 = −2
1 wrz 21:42
think: zad5
można też przez podstawienie

sinx = t
t ∊ <−1, 1>
f(t) = 3t
2 − 6t + 1
1 wrz 21:45
think: i szukasz wtedy dla funkcji kwadratowej na przedziale i już
1 wrz 21:45
Vax: a2−b2 = (a+b)(a−b)
2011 jest l. pierwszą, więc dzieli się przez 1 i 2011, stąd wniosek, że a−b =1
a−b = 1 => a = b+1
(a+b)(a−b) = 2011
a+b = 2011
2b+1=2011
2b=2010
b=1005
a = 1006
1 wrz 21:48
think: zad 6
α to kąt w trójkącie, czyli jest on z przedziału α ∊ (0,180)
sin2α = cosα
sin2α = 2sinαcosα ← ze wzorów na podwojony kąt
2sinαcosα = cosα
2sinαcosα − cosα = 0
cosα(2sinα − 1) = 0
cosα = 0 v 2sinα −1 = 0
| | π | | π | | 5π | |
α = |
| v α = |
| v α = |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
1 wrz 21:52
think: Vax też tak liczyłam, ale czy to trzeba zrobić rachunkowo, w sensie wziąć i policzyć na
kalkulatorze to a2 + b2 czy jest na to jakiś sprytny sposób?
1 wrz 21:53
think: zad3 zużyto 3389
1*{liczb jednocyfrowych jest} 9 (bo strony są numerowane od 1 nie od 0)
2*{liczb 2 cyfrowych jest : 99 − 10 + 1 =} 90
3*{liczb 3 cyfrowych jest: 999 − 100 + 1 =} 900
4*{liczb 4 cyfrowych jest : 9999 − 1000 + 1 =} 9000 (jest ich 9000 przy czym jeszcze każda
składa się z 4 cyfr, czyli cyfr do wyprodukowanie wszystkich 4 cyfrowych potrzeba 4*9000)
3389 − 1*9 = 3380 − 2*90 = 3200 − 3*900{starczyło na wszystkie 3 cyfrowe i zostało na x − liczb
czterocyfrowych} = 500
500 = 4x
x = 125
125 liczba 4 cyfrowa to 1124
Czyli encyklopedia ma 1124 strony.
1 wrz 22:14
Eta:
1 wrz 22:58
think:
1 wrz 23:12
think: Dobra ja spylam

kororowych i przyjemnych
1 wrz 23:44
OlciaOlcia93: w czwartym zadaniu jest tak jak napisałam .
2 wrz 17:09
Godzio: W takim razie mam to rozumieć tak ? :
cos(x − π) = cos(π − x) = −cosx
cos(x − π) ≠ 0
cosx(cosx − π) > 0 −−−−−−− cosx − π jest zawsze ujemne więc cosx mus być także ujemne 0
cosx < 0
| | π | | 3 | |
x ∊ ( |
| + k*2π, |
| π + k*2π) |
| | 2 | | 2 | |
Jeśli źle to rozumiem to mnie popraw
2 wrz 17:21
Bogdan:
Dzień dobry w nowym roku szkolnym.
Zadanie 6.
Proponuję rozwiązanie bez korzystania z zależności sin2α = 2sinαcosα:
α∊(0o, 180o)
cosα = sin2α ⇒ cosα = cos(90o − 2α)
α = 90o − 2α + k*360o lub α = −90o + 2α + k*360o
3α = 90o + k*360o lub α = 90o − k*360o
Uwzględniając założenie: α∊(0o, 180o)
α = 30o + k*120o ⇒ α = 30o lub α = 150o
lub
α = 90o
2 wrz 17:54