równanie różniczkowe drugiego rzędu
ola: bardzo prosze o pomoc w rozwiązniu zadania (szczególnie zależy mi na 4 ostatnich członach
równania sama nie moge nic wymysleć)
Znajdz rozwiązanie równania: x''−x'−12x=14te−3t+7e4t +14cos(2t)−18sin(2t)
+etcost−13etsint
1 wrz 18:51
anmario:
Mogę Ci pomóc Olu, ale pełne rozwiązanie jest poza moimi możliwościami Olu, nie mam tyle czasu
po prostu. Jak chcesz daj znać, powiem Ci krok po kroku jak się za to zabrać.
1 wrz 22:42
ola: chodzi mi tylko o to jaka będzie wyjsciowa postać równań do wyliczenia pochodnych. czy będzie
to dla 14cos(2t) 14e
i2t dla −18sin(2t) −18e
i2t dla e
tcost e
it a dla −13e
tsint
−13e
it
? chodzi mi tylko o te równania aby wyliczyć pochodne(na liczbach zespolonych)
1 wrz 22:54
anmario:
14te−3t : −3 to pierwiastek równania charakterystycznego, więc przewidujemy (a+bt)te−3t
7e4t : 4 to pierwiastek równania charakterystycznego, więc przewidujemy cte4t
14cos(2t) : de2it
−18sin(2t) : fe2it
etcost : λ=α+βi=1+i nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego więc przewidujemy
Aetsint+Betcost
13etsint, podobnie jak linijka wyżej, więc przewidujemy Cetsint+Detcost
1 wrz 23:37
ola: a czy te dwa ostatnie równania można przedstawić za pomocą liczb zespolonych
2 wrz 10:07
2 wrz 12:49