udowodnij
ewelina: Prosta przechodząca przez wierzchołek A równoległoboku ABCD przecina jego przekątną BD w
punkcie E, bok BC w punkcie F, a prostą DC w punkcie G. Udowodnij że EA2=EF*EG
1 wrz 18:47
Godzio:

Z podobieństwa trójkątów
AGD ~ ABF (k,k,k) mamy:
| |AE| + |EG| | | | AD| | |
| = |
| |
| | AE| + | EF| | | | FB| | |
|
i AED ~ BEF (k,k,k) :
| | |AE| + |EG| | | |AE| | |
⇒ |
| = |
| |
| | |AE| + |EF| | | |EF| | |
|AE|(|AE| + |EF|) = |EF|(|AE| + |EG| )
|AE|
2 + |AE|*|EF| = |EF|*|AE| + |EF|*|EG|
|AE|
2 = |EF|*|EG| c.n.d.
1 wrz 21:19