takitam: na czym polega to że funkcja jest parzysta/ nieparzysta? mam np takie zadanie:zbadaj czy
funkcja f jest parzysta lub nie: f(x)=x4*ctgx
19 gru 22:41
xpt: 30 - tu masz wszystko opisane.
funkcja
f(x)= x
4
jest parzysta
natomiast funkcja
f(x)=ctgx
jest nieparzysta
Parzystość funkcji podanej w zadaniu określ sam.
19 gru 22:48
iti:
Jeżeli f(-x) = - f(x) ---- to funkcja f(x) nieparzysta
Jeżeli f( -x) = f(x) ----- to funkcja f(x) parzysta
f( - x) = ( - x)
4 * ctg( - x) = x
4 * (- ctgx) = - f(x) bo kąt (-x) w IV. ćw
wniosek; f(x) jest nieparzysta to tg jest ujemny
Tego chciałeś

to proszę!... zadowolony?
19 gru 22:59
takitam: no nie bardzo bo nie potrzebnie was wysiliłem. okazało się że tego wcale nie muszę znać

ale dzięki za pomoc
19 gru 23:02
iti:
Jak nie musisz znać ? w/g mnie powinieneś!
19 gru 23:04
anmario:
No jeszcze przydałoby się określić dziedzinę, w której akurat wkazana przez Takitama
funkcja jest nieparzysta, jest nieparzysta dla x∈(-π/2,π/2) bo w całej swojej dziedzinie
oczywiście nie
19 gru 23:05
iti:
Ok! racja! pozdrawiam
19 gru 23:06
anmario:
Znowu się mylę, chyba czas odpoczywać

Jest wszędzie nieparzysta

Sorki
19 gru 23:07
iti: Tego byłam pewna! i już miałam

tg, ctg, sin -- niep. tylko cos. -- parz.
ponownie wszczynać "alarm"
19 gru 23:12