matematykaszkolna.pl
takitam: na czym polega to że funkcja jest parzysta/ nieparzysta? mam np takie zadanie:zbadaj czy funkcja f jest parzysta lub nie: f(x)=x4*ctgx
19 gru 22:41
xpt: 30 - tu masz wszystko opisane. funkcja f(x)= x4 jest parzysta natomiast funkcja f(x)=ctgx jest nieparzysta Parzystość funkcji podanej w zadaniu określ sam.
19 gru 22:48
iti: Jeżeli f(-x) = - f(x) ---- to funkcja f(x) nieparzysta Jeżeli f( -x) = f(x) ----- to funkcja f(x) parzysta f( - x) = ( - x)4 * ctg( - x) = x4 * (- ctgx) = - f(x) bo kąt (-x) w IV. ćw wniosek; f(x) jest nieparzysta to tg jest ujemny Tego chciałeśemotikonka to proszę!... zadowolony?
19 gru 22:59
takitam: no nie bardzo bo nie potrzebnie was wysiliłem. okazało się że tego wcale nie muszę znać emotikonka ale dzięki za pomoc
19 gru 23:02
iti: Jak nie musisz znać ? w/g mnie powinieneś!emotikonka
19 gru 23:04
anmario: No jeszcze przydałoby się określić dziedzinę, w której akurat wkazana przez Takitama funkcja jest nieparzysta, jest nieparzysta dla x∈(-π/2,π/2) bo w całej swojej dziedzinie oczywiście nie
19 gru 23:05
iti: Ok! racja! pozdrawiamemotikonka
19 gru 23:06
anmario: Znowu się mylę, chyba czas odpoczywać emotikonka Jest wszędzie nieparzysta emotikonka Sorki emotikonka
19 gru 23:07
iti: Tego byłam pewna! i już miałam emotikonka tg, ctg, sin -- niep. tylko cos. -- parz. ponownie wszczynać "alarm" emotikonka
19 gru 23:12