da
TOmek : Ciąg okreslony jest w nastepujący sposob: n−ty wyraz ciągi a
n jest równy liczbie liczb
pierwszych niewiekszych od n
o co biega
1 wrz 17:34
TOmek : napisze całe 2 zadanka których nie czaje
1)Ciąg okreslony jest w nastepujący sposob: n−ty wyraz ciągi an jest równy liczbie liczb
pierwszych niewiekszych od n
a)podaj trzynasty wyraz ciągu an
b)które wyrazu ciągi an są równe =4
2)Ciąg okreslony jest w nastepujac sposob a1=1, zaś n−ty wyraz ciągu an, gdy n≥2, jest
najwiekszym dzielnikiem liczby n mniejszym od n
a)wyznacz a44 i a51
b)naszkicuj wykres ciągu dla n≤10 ( nie trzeba)
c)dla jakich n zachodzi równosc an=1
d)ile wyrazów ciągu an jest równych 2? Uzasadnij odp.
1 wrz 17:46
Godzio:
Rozwiązanie "na chłopa"

a
1 = 0
a
2 = 0
a
3 = 1
a
4 = 2
a
5 = 2
a
6 = 3
a
7 = 3
a8 = 4
a9 = 4
a10 = 4
a11 = 4
a
12 = 5
a13 = 5
1 wrz 18:12
Godzio:
Pomyśle nad tymi zadaniami i wieczorkiem dam odpowiedź o ile ktoś mnie nie uprzedzi

ale zadania bardzo fajne
1 wrz 18:15
Godzio:
zad. 2
c) Zachodzi gdy n jest liczbą pierwszą (liczba pierwsza dzieli się przez siebie i przez jeden a
skoro ma dzielnik ma być mniejszy od n w takim razie musi być to 1)
Reszta później
1 wrz 18:23
TOmek : nie czaje tego zadania 1) skąd Ty to wyczasnąłes?
1 wrz 18:31
TOmek : "zadania bardzo fajne" −> kiełbasa a to dopiero początek zadań z ciągów, aż boje sie
spojrzeć co będzie na koncu xD
1 wrz 18:33
tom:
n−ty wyraz ciągi an jest równy liczbie liczb pierwszych nie większych od n:
a1 = 0
a2 = 1
a3 = 2
itd
Wytrzasnąłem je, ale nie wyczasnąłem, licząc ile jest liczb pierwszych nie większych
od n, czyli mniejszych lub równych n.
1 wrz 18:53
TOmek : ok, rozumiem pierwsze. Wybacz cz−rz zapamiętam.
a)wyznacz a
44
czaje
1 wrz 20:16