ciągi
TOmek : Oblicz czwarty wyraz ciągu (a
n) okreslonego wzorem redukcyjnym
a
1=0
a
2=π
a
n=cosa
n−1 + cosa
n−2 dla n≥3
a
3=cos*π+cos*0
π−180
a
3=cos(90+90)=sin90=1

hmmm....
a
4 jeszcze obliczyć, help..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | n+15 | |
Dany ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= |
| |
| | n | |
a)sprawdź czy istnieje wyraz ciągu który jest równy 1,6
mozecie sie smiac ale za cholere nie chce mi wyjść a
25=1,6 ^^
1 wrz 16:39
TOmek : 2) wiem ....
1 wrz 17:05
Godzio: a2 = π
a3 = cosπ + cos0 = − 1 + 1 = 0
a4 = cosa3 + cosa2 = cos0 + cosπ = 1 − 1 = 0
1 wrz 17:26
TOmek : ja myslałem ,ze ja jest cos*0 to sie równa 0
1 wrz 17:30
Godzio: dlatego lepiej wykres mieć w głowie a przynajmniej pod ręką
1 wrz 17:34
TOmek : zdziwiło mnie to ,ze jak
a
1=0
a
n=cosa
n−1
i liczymy
a
2=cos*0= 1 a nie po prostu
0 tu sie zdziwłem ... przeciez a * 0 = 0 ...
hmm
1 wrz 17:37
Godzio:
ale a2 nie możemy liczyć bo powiedziane jest że n ≥ 3
1 wrz 18:03
TOmek : nadal nie wiesz o co mi biega

napisałes
a3 = cosπ + cos*
0 = − 1 + 1 = 0
czyli napisałes cos*
0= 1
a przeciez a*0 lub sin razy 0 jest kurna chyba 0 xD
1 wrz 18:29
Godzio: a już wiem o co Ci chodzi

oznaczenie cosa
n−1 to chodzi o to że a
n−1 jest jakimś kątem w tym wypadku np:
cos0
o = 1 Teraz rozumiesz

?
1 wrz 21:07
TOmek : musze to przyjąc do wiadomości bo to o czym piszesz jest zgodne z odpowiedziami w książce

Zadam troszkę trudne pytanie ogolne, nie wiem czy je zrozumiesz
Np mamy zadanie
a=0
Oblicz cos*a+tg45=1+1=2
czyli trzeba przyjąć ,ze przy mnozeniu np cos*0 to te zero nagle zamienia sie na 0stopnia? tak?
1 wrz 21:17
TOmek : ?
1 wrz 21:50
Godzio: nie pomiędzy cos a "a" nie ma mnożenia
"a" jest kątem, a cos(a) jest wartością dla kąta "a"
1 wrz 21:58