matematykaszkolna.pl
całka podwójna STUDENT: ∫∫cosxy dx dy D: 0≤x≤≤π 0≤y≤π prosze o pomoc
1 wrz 14:26
anmario: To bardzo prosta całka, na czym ma pomoc polegać kolego Studencie, na rozwiązaniu jej czy na wyłożeniu teorii? Po prostu nie potrafię zrozumieć po co CI to rozwiązanie, na kolokwium zapewne dostaniesz inną, nie sądzisz? Z drugiej strony gołe rozwiązanie nie przybliży Cię do zrozumienia nawet o krok.
1 wrz 22:10
STUDENT: chce porównac rozwiazanie.
1 wrz 23:26
STUDENT: ∫1/xsinxπ dx no nie i co dalej ? nic z tym sie zrobic nie da ? przezv czesci wychodzi petla a sin xπ nie równa sie 0
1 wrz 23:26
anmario: No zgadza się, sorry, przesadziłem z tą prostotą. W tym momencie nie mam pojęcia jak to ugryźć, jeżeli zaczekasz do jutra postaram się coś wymyślić.
1 wrz 23:55
Krzysiek:sin(πx)xdx = Si(πx) Si(x) nie jest funkcją elementarną. http://pl.wikipedia.org/wiki/Sinus_i_cosinus_ca%C5%82kowy Całkując od 0 do π dostajemy: Si(π2) − Si(0) ≈ 1.665 − 0 ≈ 1.665
2 wrz 01:01
STUDENT: włóasnie tez do tego doszłem
2 wrz 07:58
think: na ścisłość to doszedłeś STUDENT
2 wrz 08:21
STUDENT: nie ważne dzieenki wam potwierdziłem swoje przypuszczenie wielkie dzienki byłem na konsultacjach i 2 doktorów nie mogło uwierzyć ze mój wykładowca dał ta całkę na egzaminie ze jak na nasz poziom to za trudna
2 wrz 10:22
think: emotka spoko chciałam Ci pomóc, ale doszłam do tego co Ty i nie wiedziałam jak to dalej ukąsic
2 wrz 14:47