calki
student: Obliczyc pole plata plaszczyzny 6x+3y+2x=12. Ograniczonej plaszczyznami ukladu wspolrzednych.
Jesli ktos podola temu zadaniu byłbym bardzo wdzięczny ; )
Pozdrawiam
1 wrz 13:04
AS: Domyślam się,że równanie ma postać:6x + 3y + 2z = 12
Dla y = z = 0 otrzymamy x = 2.
Pierwszy wierzchołek trójkąta: A(2,0,0)
Dla x = z = 0 otrzymamy y = 4.
Drugi wierzchołek trójkąta: A(0,4,0)
Dla x = y = 0 otrzymamy z = 6.
Trzeci wierzchołek trójkąta: A(0,0,6)
Wystarczy teraz obliczyć pole trójkąta ABC
1 wrz 13:11