Rozwiąż zadanie
geek: | ⎧ | x−|y−4|=4 | |
| ⎩ | |x−3|+|y−4|=3 |
|
mi wszyło {9,1} oraz {2,−2} pewnie źle
1 wrz 11:18
b.: no źle

sprawdź sobie, że się nie zgadza żadno z tych rozwiązań
jak to liczysz?
1 wrz 11:30
geek: x ≥ 0 ∧ y ≥ 0
x ≥ 0 ∧ y < 0
x < 0 ∧ y ≥ 0
x < 0 ∧ y < 0
Tak to liczę

chyba najlepszy sposób
1 wrz 11:32
geek: Wiem że powinno wyjść (5,5) lub (5,3) bo obliczyłem to poprzez usunięcie |y−4| − metodą
podstawiania i zostanie x − |x−3|=7, i właśnie chciałem obliczyć tak jak wyżej ale coś nie
wychodzi.
1 wrz 11:33
abc:
Tu rozpatrz przypadki:
x − 3 ≥ 0 i y − 4 ≥ 0
x − 3 < 0 i y − 4 ≥ 0
x − 3 < 0 i y − 4 < 0
x − 3 ≥ 0 i y − 4 < 0
1 wrz 11:43
geek: aaa, sorki trochę mi się zapomniało bo to co podałem byłoby wtedy gdybym było samo |x| oraz
|y|, dzięki
1 wrz 11:45
abc:
o właśnie
1 wrz 11:46
b.: metoda podana przez abc oczywiście jest dobra,
ale tutaj można nieco szybciej: po dodaniu stronami dostajemy
x + |x−3| = 7
to możesz rozwiązać rozważając 2 przypadki, i potem wracasz z tymi wyliczonymi x np. do
pierwszego równania (x − |y+4|=4) i wyliczasz y
(po prawdzie znowu będziesz miał 2 przypadki, czyli razem też 4, ale za to za każdym razem
będziesz miał tylko pojedyncze równania, a nie układy równań)
1 wrz 12:26
Godzio: Proponowałbym nie bawić się w nadmierną ilość przypadków

:
| ⎧ | x − |y − 4| = 4 | |
| ⎩ | |x − 3| + |y − 4| = 3 + |
|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + |x − 3| = 7
i teraz x ≥ 3:
x + (x − 3) = 7
2x − 3 = 7
2x = 10
x = 5 ∊ <3,
∞)
x < 3:
x + (−x + 3) = 7
3 = 10 − sprzeczność
podstawiam do równania (obojętnie jakiego) :
5 − |y − 4| = 4
|y − 4| = 1
y − 4 = 1 v y − 4 = −1
y = 5 v y = 3
Odp: x,y ∊ {(5,5) (5,3)}
1 wrz 12:26
geek: hehe, @godzio przeczytaj mój trzeci post

pisałem że zrobiłem tak dokładnie jak ty

ale
chciałem też zrobić tym sposobem którym się pomyliłem
1 wrz 12:53
b.: ups, to się wydało, że nie czytamy dalszych postów ze zrozumieniem
1 wrz 14:22
Godzio:
a sorki rzeczywiście
1 wrz 15:22