Proszę o spawdzenie
Klaudiusz: | | 7n2−4n | |
Zbadać monotonność i ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym an= |
|
|
| | 3n2−n | |
| | n(7n−4) | | 7n−4 | |
an= |
| = |
|
|
| | n(3n−1) | | 3n−1 | |
| | 7(n+1)−4 | | 7n+7−4 | | 7n+3 | |
an+1= |
| = |
| = |
|
|
| | 3(n+1)−1 | | 3n+3−1 | | 3n−2 | |
| | 7n+3 | | 7n−4 | |
an+1−an= |
| − |
| =
|
| | 3n−2 | | 3n−1 | |
| | (7n−3)(3n−1)−(7n−4)(3n−2) | |
= |
|
|
| | (3n−2)−(3n−1) | |
| | (21n2−7n+9n−3)−(21n2−14n+12n−8) | |
= |
|
|
| | (3n−2)−(3n−1) | |
| | 21n2−7n+9n−3−21n2−14n+12n+8 | |
= |
|
|
| | (3n−2)−(3n−1) | |
| | −3+8 | | 5 | |
= |
| = |
|
|
| | (3n−2)−(3n−1) | | (3n−2)−(3n−1) | |
| | 7n−4 | | 7x1−4 | | 7−4 | | 3 | |
a1= |
| = = |
| = |
| = |
|
|
| | 3n−1 | | 3x1−1 | | 3−1 | | 2 | |
| | 1 | |
Ciąg jest rosnący dla każdego "x" należącego do "n" i jest ograniczony z dołu a1=1 |
| i z |
| | 2 | |
Jest dobrze?
1 wrz 00:50
Eta:
ok
1 wrz 00:59
Klaudiusz: dzięki
1 wrz 07:51
Cezar:
Nie jest ok. W różnicy an+1 − an trzeba poprawić zapis w mianowniku.
Co nazywamy liczbą ograniczającą zbiór liczbowy z dołu, z góry?, Ile jest liczb
ograniczających zbiór z dołu, z góry?
Co nazywamy kresem dolnym, kresem górnym zbioru liczbowego?
1 wrz 08:26
Klaudiusz: To jest ok czy nie jest ok ? bo już nie wiem
1 wrz 08:57
Klaudiusz: I jaki ma być zapis w mianowniku ? jak coś
1 wrz 09:03
abc:
| | 2 | | 5 | | 2*7 − 3*5 | |
Czy poprawnie wykonano to działanie? |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 7 | | 3 − 7 | |
1 wrz 09:49
Klaudiusz:
Na moje oko tak .
1 wrz 09:54
Klaudiusz: jak jest źle to może ktoś napisać dobre rozwiązanie . Było by super
1 wrz 09:55
abc:
| | 3 | | 2 | | 3*4 − 2*4 | | 4 | |
a na Twoje oko np. to: |
| − |
| = |
| = |
| czy jest dobrze? |
| | 4 | | 4 | | 4 − 4 | | 0 | |
1 wrz 09:59
Klaudiusz: O co ci chodzi ? (nie na moje oko to jest żle )
1 wrz 10:03
abc:
| | 2 | | 5 | | 2*7 − 3*5 | |
A poprzednio stwierdzileś, że działanie |
| − |
| = |
| jest dobrze.
|
| | 3 | | 7 | | 3 − 7 | |
Raz wg Ciebie jest dobrze, raz jest źle. To jak to jest w końcu?
1 wrz 10:13
Klaudiusz: Oba są dobrze
1 wrz 10:15
abc:
| | 3 | | 2 | | 3*4 − 2*4 | |
ale przecież w mianowniku działania |
| − |
| = |
|
|
| | 2 | | 4 | | 4 − 4 | |
jest 4 − 4 = 0, czy w mianowniku może być liczba 0 ?
1 wrz 10:18
Klaudiusz: Z tego co się orientuje w mianowniku nie może być zero . Do czego dążysz?
1 wrz 10:19
abc:
Dążę do tego, abyś sam ustalił błąd w Twoim działaniu: an+1 − an, przyjrzyj się
zapisowi w mianowniku tego działania
1 wrz 10:24
Klaudiusz: Sorry ale ja tam żadnego błędu nie widzę (tym bardziej że mianownik przepisałem z wyliczonych
już wcześniej rzeczy i nic dalej z niem nie robiłem) , Mógłbyś mi to naświetlić ?
1 wrz 10:28
abc:
| | 2 | | 5 | |
Cały czas naświetlam. Wykonaj najpierw poprawnie działanie: |
| − |
| = ....
|
| | 3 | | 7 | |
Pokaż wszystkie kroki tego działania, potem zajmiemy się ciągiem
1 wrz 10:31
Klaudiusz: | | 2 | | 5 | | 2*7−3*7 | | 14−21 | | −7 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| coś takiego ? |
| | 3 | | 7 | | 3−7 | | 3−7 | | −4 | |
1 wrz 10:38
Klaudiusz: | | −1 | |
błąd nie będzie 7*3 tylko 3*5 i zamiast 21 będzie 15 i wyjdzie |
| |
| | −4 | |
1 wrz 10:39
abc:
| | 3 | | 2 | |
To spróbuj w ten sam sposób wykonać drugie działanie: |
| − |
| = ...
|
| | 4 | | 4 | |
Pokaż swoje wszystkie kroki.
1 wrz 10:41
abc:
a tak przy okazji, co studiujesz?
1 wrz 10:43
Klaudiusz: | 3 | | 2 | | 3*4−4*2 | | 12−8 | | 4 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4−4 | | 4−4 | | 4−4 | |
1 wrz 10:45
abc:
| | 4 | | 4 | |
Czyli wg Ciebie jest |
| = |
| , a przecież sam przedtem stwierdziłeś, cytuję:
|
| | 4 − 4 | | 0 | |
"Z tego co się orientuję w mianowniku nie może być zero".
| | 3 | | 2 | |
Czy to znaczy, że działanie |
| − |
| jest niewykonalne?
|
| | 4 | | 4 | |
1 wrz 10:48
Klaudiusz: Skoro jest wspólny mianownik to mianownika nie ruszamy i wyjdzie 14
1 wrz 10:54
abc:
To znaczy, że jeśli przy dodawaniu lub odejmowaniu ułamków mianowniki są takie same,
to ich nie ruszamy, a jak są różne, to ruszamy, czyli dodajemy lub odejmujemy, czy tak?
Taki wniosek wypływa z twoich wypowiedzi.
Sugeruję zapoznanie się z:
http://www.medianauka.pl/odejmowanie_ulamkow
1 wrz 11:02
Klaudiusz: | | a | | ad−cb | |
no jest tam przepiękny wzór |
| −cd = |
| i jak widzę to w moim zadaniu tak |
| | b | | bd | |
ma , i z tego co wiem do w moim przykładzie mianownik się nie wylicza
1 wrz 11:07
abc:
Ale to jest wiedza z programu nauczania początkowego szkoły podstawowej.
Całe szczęście, że matura z matematyki jest obowiązkowa.
To gdzie masz błąd w swoim działaniu an+1 − an ?
Wykonaj jeszcze raz to działanie.
1 wrz 11:12
Klaudiusz: | | 7n+3 | | 7n−4 | | (7n+3)(3n−1)−(7n−4)(3n−2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
|
|
| | 3n−2 | | 3n−1 | | 3n−2−3n−1 | |
czy ten zapis jest dobry ? jak nie to mógłbyś być tak dobry i podzielić się swoimi obliczeniami
1 wrz 11:19
abc:
Wzór, który nazwałeś pięknym ma w mianowniku b*d czy b − d ?
Źle wykonałeś działanie.
Sam musisz wykonać je poprawnie, inaczej niczego się nie nauczysz i będziesz wiecznie
czekał na pomoc i na gotowe rozwiązania.
Popraw i pokaż rezultat.
1 wrz 11:24
b.: Moim zdaniem, to jest nie tyle błąd, co literówka, więc ciężko będzie Klaudiuszowi zobaczyć:
w mianowniku piszesz ciągle (3n−2) − (3n−1), a powinno oczywiście być (3n−2)(3n−1)
(mnożenie, nie odejmowanie!)
A myślę, że to jest literówka, bo Klaudiusz przepisuje to (3n−2) − (3n−1) tak jak by
przepisywał (3n−2)(3n−1)...
Ale jest jeszcze jedna pomyłka (rachunkowa): wyraz an+1 jest źle policzony. To niestety
oznacza, że trzeba jeszcze raz przeliczyć różnicę an+1 − an...
W granicy powinno być ,,lim'' jeszcze w kolejnej równości (przed tym piętrowym ułamkiem, w
którym występuje ,,n'')
1 wrz 11:26
Klaudiusz:
| | 7(n+1)−4 | | 7n+7−4 | | 7n+3 | |
an+1= |
| = |
| = |
|
|
| | 3(n+1)−1 | | 3n+3−1 | | 3n−2 | |
Nie wydaj mi się żeby tu był błąd , a jak jest to napisz dokładnie w którym miejscu , na pewno
to ułatwi proces
1 wrz 11:33
abc:
| | 2 | | 5 | | 2*7 − 5*3 | |
Sposób wykonania przez Klaudiusza działania: |
| − |
| = |
|
|
| | 3 | | 7 | | 3 − 7 | |
| | 3 | | 2 | | 3*4 − 2*4 | |
oraz następnego działania: |
| − |
| = |
| świadczy, że nie ma
|
| | 4 | | 4 | | 4 − 4 | |
tu literówki.
1 wrz 11:38
abc:
3 − 1 = 2, a nie −2
1 wrz 11:39
Klaudiusz: czyli
| | 7n+3 | | 7n−4 | |
an+1−an= |
| − |
|
|
| | 3n+2 | | 3n−1 | |
| | (7n+3)(3n−1)−(7n−4)(3n+2) | |
= |
|
|
| | (3n+2)(3n−1) | |
| | (21n2−7n+9n−3)−(21n2+14n−12n−8) | |
= |
|
|
| | (3n+2)(3n−1) | |
| | 21n2−7n+9n−3−21n2−14n+12n−8 | |
= |
| wszystkie n się tracą
|
| | (3n+2)(3n−1) | |
| −3+8 | | 5 | |
| = |
| |
| (3n+2)(3n−1) | | (3n+2)(3n−1) | |
1 wrz 11:52
Klaudiusz: reszta dobrze już jest ?
1 wrz 11:57
abc:
Teraz odejmowanie jest prawie dobrze, przed liczbą 8 w liczniku po likwidacji nawiasów
powinien być +, wynik jest poprawny.
Mówimy: wszystkie n się redukują, a nie tracą.
Ja już muszę zająć się innymi sprawami.
Powodzenia w nauce
1 wrz 12:07
Klaudiusz: A reszta jest już dobrze ?
Dziękuje pięknie za pomoc abc ?
A co do redukują zwał jak zwał i tak ich nie ma
1 wrz 12:09
b.: ja już więcej błędów nie widzę
1 wrz 12:30
Klaudiusz: Wielkie dzięki Panie B Gdyby nie ty pewnie dalej błądził bym gdzie jest błąd
1 wrz 12:36
b.: przyznam, że nie doczytałem ze zrozumieniem do końca i się niepotrzebnie wtrąciłem do dyskusji
−− miałeś szczęście, bo jednak to chyba nie była literówka i powinienem był Ci nie mówić tak
od razu, gdzie jest błąd... no trudno

(przepraszam abc

)
1 wrz 12:40