Bitwa
Eta: Kolejne zadanko

W czasie I wojny światowej toczyła się bitwa w pobliżu pewnego zamku.
Jeden z pocisków rozbił stojącą u wejścia do zamku statuę rycerza z piką w ręku.
Stało się to ostatniego dnia miesiąca.
Iloczyn: (daty dnia), numeru miesiąca, wyrażonej w stopach długości piki,
połowy wyrażonego w latach wieku dowódcy baterii strzelającej do zamku
i połowy wyrażonego w latach czasu w jakim stała statua
równy jest :
451 066
a) w którym roku postawiono statuę?
b) podaj datę bitwy.
c) ile lat miał dowódca? ( ech .... jacy młodzi wówczas byli Ci dowódcy

d) w którym roku dowódca obchodził "18−tkę" ?
31 sie 22:04
Eta:
Hej

Co tak Wszyscy cicho siedzicie?
Boicie się
anmario ?

A to taki superr facet

, tylko czasem ....cięty ma język ( jak większość matematyków )

Pozdrawiam
anmario
31 sie 22:10
anmario: Podejrzewam, że to musiało być 29 lutego 1916 roku inaczej zadanie chyba będzie
nierozwiązywalne, ale to tylko takie domniemanie moje tylko.
No i cześć Eta, sto lat
31 sie 22:11
anmario: Tak, zacząłbym od rozłożenia 451 066 na czynniki, to stosunkowo łatwo będzie można
zweryfikować hipotezę o nierozwiązywalności w innym przypadku.
31 sie 22:18
Eta:
Tak to było

Ale to dopiero odp. b)
A gdzie reszta odpowiedzi?
Głównie interesuje mnie wiek tego
młodego dowódcy

P.S. Dzięki za życzenia, ale nie myślcie, że w wieku 100 lat będę w stanie
cokolwiek pomóc na tym forum
31 sie 22:19
Godzio: Mam jedno pytanie przez co można to podzielić?
2929
31 sie 22:20
Godzio: eee ja tu widze że tu już porobione prawie wszystko
31 sie 22:20
Eta:
anmario 
Zostaw tę "frajdę" .... dla młodzieży
31 sie 22:21
anmario: A to i ja składam Ci najserdeczniejsze życzenia Eta, nie jestem w temacie, ale jak nie ma
specjalnej okazji to tak zwyczajnie, bez okazji
31 sie 22:23
Eta:
31 sie 22:25
anmario: No tak, już przeczytałem ze zrozumieniem Twój post Eta

"Sto lat", miałem na myśli, że tyle czasu minęło od chwili kiedy ostatni raz rozmawialiśmy
31 sie 22:26
Eta:
No chyba, że tak

Żyć 100 lat, to musi być niezmiernie męczące

Czemu więc ludzie życzą sobie 100 lat? ....
31 sie 22:30
Eta:
Godzio
Dawaj tę datę, kiedy to dowódca urządzał
18−tkę" ?
31 sie 22:32
think: bo 200 jest mało realne
31 sie 22:33
anmario: Ja z kolei uważam, że ta stówa to mało strasznie jest i jeżeli mnie coś w takich życzeniach
dziwi to czemu tak krótkiego życia ludziom się życzy

Dodatkowo, Bóg Wszechmogący, jeżeli istnieje, może bierze te życzenia "na poważnie" i przez nie
właśnie żyjemy tak krótko, co?
31 sie 22:34
Eta:
thinkuś 
Dzięki za logiczne wjaśnienie
31 sie 22:36
Eta:
Hehe..... masz rację
anmario
Pan Wszechmogący poprostu spełnia nasze życzenia

Zatem życzę Wam Wszystkim przynajmniej 200 lat życia w zdrowiu i dobrobycie
31 sie 22:40
31 sie 22:42
Godzio: ostatni dzień miesiąca:
28,29,30,31
a * b * c * d = 451 066
451 066 : 2 = 225 533
225 533 : 7 = 32 219
32 219 : 11 = 2 929
2 929 : 29 = 101
a * b * c * d = 101 * 29 * 11 * 7 * 2
−− 7 to długość piki − jest to jedyna realna długość piki
−− 2 to miesiąc
−− 29 to dzień bo to jedyna liczba która może być ostatnim dniem miesiąca − jest to rok
przestępny a co za tym idzie musi być to rok 1916
−− 22 lata miał dowódca
−− 202 lata stała tam ta statua
a) 1916 − 202 = 1614
b) 29 luty 1916
c) 22 lata
d) w 1912 roku
31 sie 22:43
anmario: Taki mój komentarz do rozwiązania, które przedstawił Godzio, mianowicie: logika, elegancja,
piękno matematyki i jej możliwości oszałamiają mnie od zawsze.
31 sie 22:47
Eta:
A na imprezie pił .....
"miód" prosto z beczki
31 sie 22:48
Godzio:
31 sie 22:53
think: Eta, po co pochwała, wystarczy sam zachwyt, który bije po oczach z komentarza na temat
rozwiązania
31 sie 22:53
Godzio: dokładnie
think chciałem to napisać

zresztą już nie potrzebuję pochwał, gdybym był w podstawówce to jeszcze ale teraz to ...
31 sie 22:54
Eta:
No dobrze zgoda......... niezbyt wczytałam się w tekst ( bo i mnie "powalił"
31 sie 22:56
think: 
Godzio

i tak trzymaj, wybacz za to co napiszę, ale młodszych rocznikach jest coraz
więcej osób, które są zahukane przez co nie potrafią samodzielnie myśleć w obawie przed tym,
że się pomylą. Brak logiki w takim postępowaniu do nich nie dociera, a szkoda
31 sie 22:57
anmario:
Gdyby rozwiązanie wzbudziłoby we mnie inne uczucia to napisałbym coś innego, albo wcale nie
komentował Eta

Ale oczywiście dzięki za przypomnienie mi podstawowego kanonu dydaktyki, tak nieco poważniejąc,
sam nie wiem czy rzeczywiście nie zapominam o nim nieco za często.
31 sie 22:59
31 sie 23:00
think: dobra idę zapolować na herbatkę z cytrynką i miodem
31 sie 23:02
Godzio: hehe

i pomyśleć że największą trudność sprawiło mi znaleźć podzielnika 2929 bo szedłem liczbami
pierwszymi i skończyłem na 23 a później to już zacząłem jakieś większe brać pomijając 29

i tu się przyznam że wykorzystałem to co napisal
anmario 29 luty podzieliłem przez 29 i
pasowało
31 sie 23:02
Eta:
A ja na dobry kisiel z bitą śmietaną
31 sie 23:03
Godzio:
A ja się już gofrów najadłem
31 sie 23:03
Eta:
Pierwszą sensowną informacją było ostatni dzień miesiąca
czyli tylko dzielnik 29
31 sie 23:07
Eta:
Etam

...... gofry smażyłam wczoraj
31 sie 23:08
think: 
ja tam wole pomidorki...
31 sie 23:22
think: 
dobrej nocy

ja zmykam, na dziś poddaję się przed sudoku, które z uporem maniaka mi
nie chce wyjść.
kolorowych Eto
P.S teraz wiem ile wysiłku wymaga ten napis
1 wrz 00:05
Eta:
Ja też zmykam, bo padam

Dobranoc
1 wrz 00:45
b.: To zadanie kiedyś w Delcie widziałem...
ale Godzio, dopiero jedno rozwiązanie znalazłeś, a z tego co pamiętam, są dwa
1 wrz 02:00
b.: (a może nawet więcej, nie pamiętam

)
1 wrz 02:01
b.: podbijam
2 wrz 01:17
think: b.
451 066 = (29*2)*7*11*101
z datą raczej nic się nie da wykombinować
czyżbyś sugerował, że wyrażone w latach tudzieć w stopach wyniki można wziąć lizby po przecinku

np
3,5*11*202
wtedy pika ma 3,5 stopy
dowódca 22 lata
zamek 404?
2 wrz 08:35
b.: no jak tak całkiem dowolne mogłyby być te liczby, to oczywiście wyników będzie do woli, więc
zakładamy milcząco, że wszystkie dane (długość piki, wiek dowódcy, itd.) są naturalne − ale
niekoniecznie już ich połowy!
niech
d = dzień
m = miesiąc
p = długość piki w stopach
w = wiek dowódcy
s = ile lat stała statua
mamy
| | w | | s | |
d * m * p * |
| * |
| = 451 066 =(29*2)*7*11*101 |
| | 2 | | 2 | |
i jak widać, może być też d=28
2 wrz 09:47
b.: i wtedy m=2, w=29, s=101, p=11 − a ostatecznie rozwiązań jest kilka, bo tym razem rok musi być
nieprzestępny
2 wrz 11:33
ftgyhujtf: ganz gut
23 lis 15:28
Mila: To zadanie z konkursu matematycznego. Moja uczennica została laureatką.
23 lis 15:50