| π | ||
|cosx|(cosx−cos | )≥0 dla x∊[−π,π] : jeszcze jedno zadanko | |
| 4 |
Nie jestem pewien czy tak można ale myślę że tak:
|cosx| ≥ 0 dla x ∊ R więc
jedynie co to:
| π | ||
cosx − cos | ≥ 0 i to trzeba rozwiązać | |
| 4 |
| π | ||
cosx ≥ cos | ||
| 4 |
| π | π | |||
x ∊ [ | ,− | |||
| 4 | 4 |
| −π | π | −π | π | |||||
w odpowiedziach mam x∊{ | , | } ∪ < | , | > nie rozw. takich przykladów z | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| π | π | |||
no tak, dochodzą do tego jeszcze miejsca zerowe |cosx| czyli | i − | bo w innch | ||
| 2 | 2 |
w takim razie:
1:
| π | π | |||
cosx ≥ 0 ⇒ x ∊ <− | , | > ⇒ |cosx| = cosx | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
cosx(cosx − cos | ) ≥ 0 | |
| 4 |
| π | π | π | π | |||||
x = − | v x = | v x = | v x = − | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| π | π | |||
Rozwiązanie patrzymy tylko w danym przydziale − <− | , | > więc odpowiedź do tego | ||
| 2 | 2 |
| π | π | π | π | |||||
x ∊ <− | , | > ∪ {− | , | } | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| π | π | |||
cosx < 0 ⇒ x ∊ <−π,− | ) ∪ ( | ,π> ⇒ |cosx| = − cosx | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
−cosx(cosx − cos | ) ≥ 0 | |
| 4 |
| π | π | π | π | |||||
x ∊ <− | , | > ∪ {− | , | } | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |