Ania: 2
x-1 +2
x+1 - 2
x = 20
Jak to obliczyć? Jak ktoś może, to proszę o pomoc
19 gru 21:52
Dj Kichawa : najprosciej podstawic pod 2
x parametr t i obliczyc jak rownanie kwadratowe
19 gru 22:00
Ania: to takie nieinteligentne pytanie: czyli jak?...
19 gru 22:13
xpt: 2
x = t
2
x-1 = (2
x)*2
-1\ 2
x/2
-1 = t/2
2
x+1 = tu już nie podam
19 gru 22:28
iti:
A no tak!
2x *2-1 +2x*21 - 2x =20
teraz jak sugeruje Dj Kichawka (choć można i bez tego podstawienia)
2x = t
1/2 *t +2t - t = 20 <=> 3/2 * t = 20 / : (3/2)
t= 40/3 to 2x = 40/3 to x=log2 (40/3)
myślę ,że coś nie tak napisałaś to zad. ( ale ? .. jeżeli tak ma być!)
to
odp: x = log2 (40/3)
19 gru 22:30
Ania: racja, zrobiłam błąd. pierwsze potęgowanie to 2
x-2. Ale dzięki za pomoc, jak już znam
metodę to myślę że sobie poradzę
19 gru 22:40
Ania: No, teraz mi wyszło

dziękuję za pomoc!
19 gru 22:47
iti: Ok! cieszę się,że doszłaś sama do poprawnego rozwiązania
19 gru 23:01
Dj Kichawa : wiem ze bez podstawiania sie da ale jak ktoś nie potrafi to tak jest chyba najprościej
20 gru 10:18