równania z parametrem
bas8900: 1. Dla jakich wartości parametru p rozwiązania równania są liczbami ujemnymi:
a)x
2+2(p+1)x+9p−5=0
b)x
2+(p−5)x+2p
2+p+
12
2.Dla jakich wartości parametru k rozwiązania równania są liczbami rzeczywistymi różnych
znaków:
a)x
2+(2k−3)x+2k+5=0
b)x
2+2(3k−1)x+3k+11=0
c)k+4,25=(k+1)x−x
2
Bardzo prosze o rozwiązanie tych zadan i wszystkich podpunktów to bardzo ważne

31 sie 17:23
Godzio: Wszystkich nie rozwiąże ale pokarze jak rozwiązać
1. Rozwiązania są ujemne są wtedy gdy Δ ≥ 0, x
1 * x
2 > 0 i x
1 + x
2 < 0
a) x
2 + 2(p + 1)x + 9p − 5 = 0
Δ = 4(p
2 + 2p + 1) − 36p + 20 = 4p
2 + 8p + 4 − 36p + 20 = 4p
2 − 28p + 24
4p
2 − 28p + 24 ≥ 0 /:4
p
2 − 7p + 6 ≥ 0 −−− po policzeniu delty i pierwiastków otrzymasz rozwiązania:
p = 6 v p = 1 − zaznaczasz na osi, szkicujesz parabole z ramionami do góry i odczytujesz
rozwiązanie które jest nad osią OX
p ∊ (−
∞,1> ∪ <6,
∞)
x1 * x2 > 0
9p > 5
x1 + x2 < 0
−(p+1) < 0
p + 1 > 0
p > − 1
Odpowiedź to część wspólna wszystkich rozwiązań:
p ∊ <6,
∞)
2. Robisz podobnie tylko warunki masz takie:
Δ ≥ 0
x
1 * x
2 < 0 bo − * + = − < 0
31 sie 17:30
31 sie 17:33
bas8900: nie rozumiem zad 1 podpunkt a)?
dlaczego jest p=6 i p=1
31 sie 18:51
Godzio: policz deltę i pierwiastki i tak je otrzymasz
31 sie 18:52
esta: Nie chcę się niepotrzebnie wtrącać, nie wiem nawet, czy mam rację, ale wynik w 1. a) powinien
chyba wyglądać: x∊(6,∞) czyli x należy do zbioru OTWARTEGO (a nie lewostronnie domkniętego).
Teraz uzasadnię.
Mianowicie w poleceniu jest napisane, cytuję "Dla jakich wartości parametru p rozwiązania są
liczbami" − chodzi mi o słówko "ROZWIĄZANIA" i słówko "LICZBAMI". Zgodzicie się chyba, że
chodzi o liczbę mnogą rozwiązań. Równanie kwadratowe ma tylko jedną możliwość mnogich
rozwiązań tzn. więcej niż 1 − mianowicie 2 rozwiązania. Wtedy trzeba założyć, że DELTA jest
dodatnia a nie dodatnia bądź równa 0. Wtedy założeniem jest zbiór x∊(−∞,1) ∪ (6,∞). Zatem
wynikiem jest x∊(6,∞). Na maturze odejmują 1pkt. za błędne założenie i 1pkt. za błędną
odpowiedź.
Proszę o komentarze czy się mylę, czy mam rację.
Pozdrawiam ; )
6 gru 23:58
Godzio:
Zgadza się "rozwiązania" wskazują na liczbę mnogą, tyle że Δ = 0 daje nam 2 takie same
rozwiązania, jeśli w poleceniu nie jest napisane "różne rozwiązania" to zawsze Δ ≥ 0
7 gru 00:40
Anonim: Kolega Godzio − wzór na x1 + x2 to −ba , a nie 2a
19 gru 23:24
zombi: Dobrze jest napisane.
19 gru 23:27
Anonim: + Godzio, jak Δ=0 może dać Ci 2 takie same rozwiązania ? Dają JEDNO rozwiązanie...
19 gru 23:29
Anonim: | | b | |
Zombi − Wzory Viete'a − x1 + x2 = − |
| a nie 2a. Najpierw się proszę zapoznać  |
| | a | |
19 gru 23:30
zombi: Aha bo patrzyłem na twoją wypowiedź. Dobra zwracam honor. Ale temat ładnie odkopujesz XDD
19 gru 23:31
Anonim: Akurat trafiłem, bo potrzebowałem tego zadania, a zauważyłem błąd

Nawet nie patrzyłem jaką
datę ma to zadanie
19 gru 23:38
ZKS:
Godzio ma racje jeżeli nic nie mam mowy w zadaniu że mają to być różne rozwiązania to
Δ = 0.
20 gru 00:08
Anonim: Znaczy, chodzi mi o to, ze powinno być Δ>0 a nie Δ≥0.
20 gru 00:11
zombi: Dobrze ma Godzio z tym, że Δ≥0 bo równanie może mieć podwójny pierwiastek, który jest ujemny i
warunki zadania są spełnione.
20 gru 00:19
Godzio: To chyba nie ja pisałem, nigdy nie kolorowałem tak

Poza tym daje przecinek przed "że"
zawsze, a tu go nie ma
20 gru 00:22
ZKS:
Powinno być Δ ≥ 0 w poleceniu nie jest napisane różne rozwiązania.
20 gru 00:24