| x | ||
∫ | dx | |
| (4x+1)3 |
| t−1 | ||
t=4x+1 ⇒ x= | ||
| 4 |
| dt | ||
dx= | ||
| 4 |
| 1 | (t−1)dt | ||
∫ | = ... a to należy rozbić na dwie całki, dalej już łatwo, jeśli nie | ||
| 16 | t3 |
Bo ja nie dotykałem matmy przez 2miechy i mogłem coś pochrzanić
| t−1 | dt | |||
Tą całkę to trzeba tak rozbić ∫ | * | czy jak? ![]() | ||
| t3 | t3 |
| t−1 | t | 1 | |||
= | − | ||||
| t3 | t3 | t3 |
http://www.zadania.info/d81/1
tu masz sporo całek ....... możesz przejrzeć te rozwiązania .
Powodzenia
