Sprawdzenie zadania
Klaudiusz: dla jakich wartości parametrów a i b układ wektorów [1,2b, −b] [−3b , 4a, −2] [−1 , 5b ,b ]
jest ukadem liniowo nie zależnym
W[1 2b −b]
[−3b 4a −2]
[−1 5b b]
[1 2b −b
−3b 4a −2
(4ab+15b
3+4b)−(4ab−10b−6b
3)
=4ab+15b
3+4b−4ab+10b+6b
3=
=21b
3+14b
aεR − a jest dowolne
21B
3+14b ≠ 0
7b(3b
2+2)≠0
w≠)⇔7b≠0 , a∊R i 3b
2+2≠0
b≠0 3b
2−2 /:3
sprzeczność , bo liczbo do kwadratu
nie może być ujemna
Tak to ma wyglądać , kolega mi tak to rozwiązał ale nie jestem dostatecznie pewny jego
umiejętności w rachowaniu