ciągi
Eta: Zad. dla
TOmka 
1/Dane jest równanie: ac* x
2 +(a−bc)*x −b=0 ( z niewiadomą x)
gdzie jednym z rozwiązań jest x= 4
oraz liczby a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz
jest o 6 większy od trzeciego.
Wyznacz drugie rozwiązanie tego równania.
Powodzenia
31 sie 14:09
TOmek : ac* x
2 +(a−bc)*x −b=0
16ac+(a−bc)*4−b=0 /dla x=4
16ac+4a−4bc−b=0 /uklady równan
2b=a+c /uklady równan
a=6+c /uklady równan
16c(6+c)+4(6+c)−4bc−b=0 /podstawiam a
2b=6+c+c
96c+16c
2+24+4c−4bc−b=0
2b=6+2c
100c+16c
2+24−4bc−b=0
2b=6+2c /2
| | 6+2c | | 2(3+c) | |
b= |
| = |
| =3+1c / postawiam b |
| | 2 | | 2 | |
100c+16c
2+24−4(3+c)c−(3+1c)=0
100c+16c
2+24−4c(3+c)−3−1c=0
100c+16c
2+24−12c−4c
2−3−1c=0
87c+16c
2+24−4c
2−3=0
12c
2+87c+21=0 /3
4c
2+29c+7=0 /dupa

dzisiaj nie mam głowy do zadań ...
31 sie 14:28
Eta:
Hehe

Mnie się nie śpieszy, poczekam na Twój lepszy dzień

Tylko to jedno
"słowo" mi tu nijak nie pasuje do tego zadania
31 sie 14:31
b.: Rzeczywiście nie pasuje, przecież to nie żadna ...., tylko zwykłe równanie kwadratowe
31 sie 15:37
TOmek : dobra już jestem w pełni sił do robienia zadań, wskazówki prosze

"tylko zwykłe równanie kwadratowe" czyli co ? deltę liczyć normalnie
31 sie 16:38
Godzio:
TOmek ale nawet jeśli robiłeś tym sposobem (rachunków nie sprawdzałem) to delta ładna
wychodzi
Δ = 729
√Δ = 27
weź to dokończ a później się sprawdzi wyniki bo nie zdziwię się jeśli będzie dobrze
31 sie 16:41
Eta:
No przecież,że tak ( ładna delta wyjdzie
31 sie 16:42
TOmek : a no rzeczywiscie ,delta jest dobra, cos źle policzłem wczesniej
√Δ=27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b=a+c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c= −7 a=−1
2b=a+c
2b= −8
b= −4
i teraz musze patrzec który jest ciągiem artytmetycznym ta
31 sie 17:03
Godzio:
Nie, bo jeśli użyłeś tego równania 2b = a + c to te wartości które Ci wyszły na pewno będą to
spełniać
31 sie 17:05
TOmek : Eta jaki tam masz wyniki
31 sie 17:06
TOmek : ?
31 sie 20:10
Godzio:
podstaw liczby i sprawdź czy się zgadza
31 sie 20:22
Godzio:
ale jak narazie to nie dałeś odpowiedzi (patrz polecenie

)
31 sie 20:24
Eta:
bardzo ładnie 
Otrzymałeś dwa ciągi:
I / a= −1 , b= −4, c= −7 , tu drugim pierwiastkiem jest:
x= 17
II / a=
234, b=
114, c= −
14 , tu
x= 1123
teraz tylko wyznacz ten drugi pierwiastek tego równania ......( który wyżej podałam)
a to myślę ....... "pestka" dla Ciebie
31 sie 20:28
TOmek : −1, −4 , −7
r= − 3 ciąg arytmetyczny
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli a=−1, b= −4, c = −7
| | 3 | | 11 | | 1 | |
a=5 |
| , b= |
| , c= − |
| − nie jest ciągiem arytmetycznym |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−1)(−7)* x
2 +((−1)−(−4)(−7))*x −(−4)=0
7x
2+(−1−(28))*x+4=0
7x
2−29x+4=0
√Δ=27
xD dobrze
31 sie 20:32
Godzio: tylko że to drugie jest ciągiem arytmetycznym
31 sie 20:34
TOmek : a to jakbym podstawil dane z drugiego ciągu to takze otrzymal bym 2 pierw.

?
31 sie 20:35
Godzio: tak
31 sie 20:35
TOmek : to znaczy ,ze są 2 odpowiedzi do pierw x
2
31 sie 20:36
TOmek : czy bym ten sam otrzymal

bo mi sie nie chce liczyc
31 sie 20:36
Godzio:
| | 1 | | 11 | |
Eta napisała wyżej że dla pierwszego ciągu dostaniesz |
| a dla drugiego |
| |
| | 7 | | 23 | |
31 sie 20:37
TOmek : aha, nie zauwazyłem, dziekuje

trudne zadanko ale mysle ,ze w 80% podołałem
31 sie 20:38
Eta:
II/ też jest ciągiem arytmetycznym

r= −3 ....... sprawdź to jeszcze raz
31 sie 20:39
Eta:
trudne? etam.. ........ przecież chcesz zdawać rozszerzenie
31 sie 20:43