Dwa przykłady
szakal: "Zgadnij" pierwiastki równania, korzystając z wzorów Viete.
Sprawdziłem już jakie są te wzory, ale nie wiem jak się do tego zabrać dlatego zamieszczam
jeden przykład:
x2 − 3x + 2 = 0
Przedstaw poniższe trójmiany kwadratowe w postaci iloczynowej.
Przykład:
x2 − 9x + 14
31 sie 14:09
Eta:
1/
x
2 −3x+2=0
a=1 b= −3 c= 2
Wzory Viete
'a
Jakie liczby dają w sumie 3 i pomnożone dają 2 ?
31 sie 14:13
Eta:
2/ 1 sposób
x2−9x +14= x2 −7x −2x +14= x( x −7) −2(x−7) = ( x−7)(x−2)
2 sposób
policz deltę i x1 i x2
postać iloczynowa to: a( x−x1)( x−x2)
31 sie 14:17
Vax: 2/ 3 sposób

Widzimy bez liczenia, że jednym z pierwiastków jest 2, trójmian kwadratowy w postaci:
ax
2 + bx + c = 0
można zapisać w postaci iloczynowej
a(x−x
1)(x−x
2)
w naszym przypadku mamy:
(x−2)(x−b) = 0
a ,,b" wyliczamy dzieląc ostatni wyraz trójmianu (c) przez 2 wyraz w 1 nawiasie (w naszym
przypadku −2) a następnie przez a (w naszym przypadku 1
(x−2)(x−7) = 0
i skończone

Po pewnym czasie można błyskawicznie rozkładać tym sposobem każdy trójmian,
jeżeli zauważy się jeden pierwiastek

Pozdrawiam.
31 sie 16:34
Godzio:
Dam jeszcze jeden sposób na znalezienie szybko postaci iloczynowej, sam go sobie przyswoiłem i
teraz szybciej pierwiastki znajduje:
np.
x
2 − 9x +
14 = (x − 7)(x − 2) bo −7 + (−2) =
−9 i −7 * (−2) =
14
x
2 + 5x
− 6 = (x + 6)(x − 1) bo 6 + (−1) =
5 i 6 * (−1) =
−6
x
2 +
5x +
6 = (x + 2)(x + 3) bo 2 + 3 =
5 i 2 * 3 =
6
x
2 − 8x +
15 = (x − 5)(x − 3) bo − 5 + (−3) =
−8 i −5 * (−3) =
15
Może Ci się spodoba ten sposób

i jeśli chcesz go używać to pamiętaj że w tym sposobie
a musi równać się 1
ax
2 + ... => a = 1
31 sie 16:35
Vax: Tylko, że ten sposób to są po prostu wzory Viete'a

Pozdrawiam.
31 sie 17:08
Godzio: No tak ale we wzory Viete'a to trochę trudniej znajdować pierwiastki niż w tu
31 sie 17:22
Vax: Przecież wzory Viete'a to:
Czyli to samo dla Twoich przykładów, np dla 1 przypadku:
x
1 + x
2 = 9
x
1 * x
2 = 14
Z tego tak samo jak u Ciebie zauważamy, że x
1 = 2 x
2 = 7, więc mamy postać iloczynową:
(x−2)(x−7) = 0
Pozdrawiam.
31 sie 17:43
Godzio:
no tak ale trudniej tą operację zrobić w myśli
a tutaj masz:
x
2 − 9x + 14 = (x
− 7)(x
− 2)bo
−7 + (
−2) = − 9 i
−7 * (
−2) = 14
więc tutaj nie trzeba patrzeć na zmiane znaku która jest tu:
31 sie 17:52