Prosze o Szybkie wytłumaczenie
Szprot: Wykaż że zachodzą równości:
a) √9−4√5+√14−6√5
Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać
31 sie 13:54
Szprot: I to trzeba do 1 przyrównać ( sorry zapomniałem napisać

)
31 sie 13:57
Eta:
9−4√5=(2−√5)2 ......= 4−4√5+5= 9−4√5
14−6√5= (3−√5)2
√a2= |a|
zatem:
|2−√5|+ |3−p{5|= −2+√5+3 −√5= 1
31 sie 14:03
Szprot: Nad tym rozwiązaniem myślałem ale nie wpadłem na takie wzór skróconego

. Dziękuję. Pozdrawiam
Serdecznie
31 sie 14:22
Eta:
To typowy ....."myk" dla tego typu zadań

Powodzenia, pozdrawiam .
31 sie 14:23
Eta:
poprawię jeszcze tego chochlika

|2−
√5| + | 3 −
√5|=......
31 sie 14:25