Funkcja kwadratowa. Wyznacz wzór funkcji
Artur: Funkcja kwadratowa f(x)= ax2 + bx + 2, gdzie a ≠ 0, przyjmuje wartość (−1) dla argumentu 1.
Jednym z jej miejsc zerowych jest jest liczba 12
a) Wyznacz wzór tej funkcji
b) Dla znalezionych wartości a oraz b rozwiąż nierówność 8−5x ≥ f(x)
31 sie 12:54
Eta:
f( −1)=1 i f(
12)=0
rozwiąż ten układ równań i podaj "a" i "b"
31 sie 13:03
Anna: | | 1 | |
Wykorzystując dane: f(1) = −1 i miejsce zerowe jako punkt ( |
| ,0) postawiamy je do wzoru |
| | 2 | |
funkcji.
Otrzymujemy układ równań: { a + b + 2 = −1
Rozwiąż go, to otrzymasz a i b, czyli szukany wzór funkcji.
W punkcie b) powstanie nierówność kwadratowa ( po podstawieniu znalezionej funkcji f(x) ).
Czy to Ci wystarczy?
Podaj a i b, to sprawdzimy.
31 sie 13:05
Anna: W I T A J
Eta 
!

Wpadłam tu na moment, aby zajrzeć, co słychać u progu nowego roku.
Pozdrawiam serdecznie.
31 sie 13:08
Eta:
Sorry poprawiam chochlika
f(1)= −1 i f(12)=0
31 sie 13:14
Eta:
Witam
Anno

Ja już na emeryturze

Pozdrawiam bardzo serdecznie
31 sie 13:17
Anna:
A to ja wiem,że Ty jesteś na emeryturze. Ja też od 4 lat. Tu miałam na myśli rok szkolny na
forum.
31 sie 13:20
Eta:
Hehe

....... myślę,że za kilka dni będzie .... tu bardzo "gorąco"
31 sie 13:22
Artur: Bardzo dziękuje, teraz już wiem jak to zrobić
31 sie 13:24
Eta:
Mam też taką nadzieję,że reszta forumowej
ABBA niebawem powróci
31 sie 13:24
Anna:
Z pewnością zacznie się "gorąco". Nie tak, jak za oknem: ziąb, pada ciągle, co za lato

!
31 sie 13:27
Anna:
Na razie żegnam. Trzeba coś obiadowego wysmyczyć.
Do zobaczenia na forum

!
31 sie 13:31
Eta:
31 sie 13:32
Artur: a= 2, b= −5
31 sie 15:06