Prosta
szakal: Na prostej o równaniu y= x − 4 znajdź punkt P, którego kwadrat odległości od punktu A = (1, 1)
jest najmniejszy.
31 sie 10:16
Eta:
P(x,y) A( 1,1)
P( x, x−4) −−−−− bo P należy do prostej y= x−4
IAPI
2 = (x−1)
2 +(x−4−1)
2= ( x
2−2x+1+x
2 −10x +25= 2x
2−12x +26
| | −b | |
funkcja ta osiąga minimum dla xw= |
|
|
| | 2a | |
bo parabola jest ramionami zwrócona do góry
| | 12 | |
zatem xmin= |
| = 3 to ymin= 3−4=−1
|
| | 4 | |
odp:
P( 3, −1)
31 sie 12:57
szakal: Mogę prosić wzór |AP|2 to sobie podstawię do kolejnego zadania
31 sie 13:15
Eta:
długość odcinka |AP|= √(xP−xA)2 + (yP−yA)2
|AP|2 = ( xP−xA)2 + ( yP−yA)2
31 sie 13:19