tryg
dario: | 1 | | √3 | |
| − |
| =4 udowodnij równość |
| sin10 | | cos10 | |
30 sie 21:18
Eta:
Pomogę
30 sie 21:29
dario: będę wdzięczny
30 sie 21:38
think: będziesz, będziesz, spokojnie tego trochę do pisania jest, za chwilę pewnie skończy
30 sie 21:39
Eta:
nie piszę stopni, bo mi wygodniej
| | cos10−√3*sin10 | | 2(cos10−√3sin10) | |
L= |
| = |
| =
|
| | sin10*cos10 | | 2sin10*cos10 | |
| | 4(12cos10 −√32*sin10) | |
= |
| =
|
| | 2sin10*cos10 | |
| | 4( cos60*sin10− sin60*sin10) | |
= |
| =
|
| | sin20 | |
| | 4*cos( 60+10) | | 4 cos70 | | 4sin20 | |
= |
| = |
| = |
| = 4
|
| | sin20 | | sin20 | | sin20 | |
L= P
30 sie 21:40
Eta:
poprawiam chochlika w przedostatniej linijce:
| | 4(cos60*cos10−sin60*sin10) | |
|
| |
| | sin20 | |
30 sie 21:43
dario: nie rozumiem przedostatniej linijki skąd się wzieło w tym nawiasie cos60*sin10−sin60*sin10
30 sie 21:47
Eta:
Mam nadzieję,że te wzory znasz:
2sinα*cosα= sin2α
i cos( α+β) = cosα*cosβ − sinα*sinβ
i wiesz,że:
właśnie z nich korzystamy w tym dowodzie
30 sie 21:50
Eta:
Czy teraz już wiesz?..........
30 sie 21:51
dario: poprawiłaś

ale w ostatniej linijce jest 4cos przed nawiasem a co z tym sinusem ?
30 sie 21:52
think: cos60cos10 − sin60sin10 = cos(60+10)
zgodnie z napisanym przez Etę wzorem:
cos(x+y) = cosxcosy − sinxsiny
30 sie 21:53
dario: tak zgadza sie terez juz nie mam żednym wątpliwości. dzięki wielkie
30 sie 21:54
Eta:
no bo: cos ( 60+10)= cos70 = cos( 90−20)= sin20
cos70= sin20
np: cos50= sin 40
cos10= sin80 ...... itd
30 sie 21:55
dario: rozumiem
30 sie 21:57
Eta:
ok
30 sie 21:58
jaro: cos10cos30cos50cos70
2 cze 20:56
ZKS:
| | 3 | |
cos(10o)cos(30o)cos(50o)cos(70o) = |
| |
| | 16 | |
2 cze 21:03