Całka
Handi: Co zrobić z taką całką?
| | 5 | |
Bo jak mam ∫ |
| dx to robię 5 ln|x| + C ale nie wiem co mam zrobić jak mam x2 w |
| | x | |
mianowniku.
30 sie 20:53
Eta:
x ≠0
5x= 5*x−2
∫ 5x−2dx=..........
30 sie 21:00
Eta:
| | 5 | |
sorry miało być |
| = 5*x−2 |
| | x2 | |
30 sie 21:01
robinka: ∫5*x−2dx
30 sie 21:03
Handi: | | x−1 | | 5 | |
Czyli to będzie ∫ 5x−2 dx=5 |
| =− |
| |
| | −1 | | x | |
30 sie 21:05
robinka: tak
30 sie 21:06
Eta:
tak
30 sie 21:07
30 sie 21:08
Handi: No tak, jeszcze plus część całkowita
30 sie 21:08
Eta:
Tak liczysz przy każdej, różnej od 1 potędze x
30 sie 21:10
Eta:
30 sie 21:11
Handi: | | x−3 | | 2 | | 1 | | −2 | |
...=∫2*x−4 dx=2 |
| =− |
| * |
| = |
| +C |
| | −3 | | 3 | | x3 | | 3x3 | |
30 sie 21:14
Eta:

A teraz wykonaj sprawdzenie, by być pewną na "bank"
30 sie 21:16
Handi: Hmm...
g(x)=−2 → g'(x)=0
h(x)=3x
3 → h'(x)=9x
2
| | 18x2 | | 2 | |
f'(x)= |
| ={2x2}{x6}=2x−4= |
|
|
| | 9x6 | | x4 | |
Chyba o to chodziło
30 sie 21:19
Eta:
Superr

właśnie o to
30 sie 21:21
Eta:
Wniosek: całka policzona jest dobrze "na bank"
30 sie 21:23
Handi: 
30 sie 21:23