ciągi
TOmek : 1.Istnieje jakis szybki sposób okreslania przy ciągu geometrycznych czy on jest rosnący czy
malejący, coś tam kiedyś słyzałem ,ze q należy do (0,1) to jest rosnący itp... mógłby mi ktos
to wytłumaczyć

?
2.Oblicz sumę wiedząc ,ze kolejne składniki są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego
a) 1+2+4+...+512+1024
za cholere nie mogę obliczyć którym wyrazem ciągu jest 1024
potrafi ktoś?
30 sie 20:13
think: q z przedziału od (0,1) to jest malejący
q > 1 wtedy jest rosnący
30 sie 20:23
think: ułamki to właściwie dzielenie, a liczby z przedziału (0,1) to ułamki, w których licznik jest
zawsze miejscy od mianownika, jeśli każdy następny wyraz dzielisz przez jakąś liczbę to siłą
rzeczy otrzymujesz coraz mniejsze wyrazy
natomiast gdy mnożysz przez liczbę większą od 1 otrzymujesz coraz większe liczby i tyle na ten
temat
30 sie 20:24
think: miejscy = mniejszy miało być
30 sie 20:25
think: zad.2
a
n = a
1*q
n−1
30 sie 20:27
think: 1024 = a
1*q
n−1
jak policzysz q, a
1 masz podane, podstawisz i właściwie wynik gotowy
30 sie 20:28
TOmek : dziekuję pieknie za wytlumaczenie 1

teraz
2)
a
1=1
q=2
1024=a
1 * q
n−1
1024=1 * 2
n−1 /:1
| | 2n | |
1024= |
| chodziło mi czy z takiego równania da sie wyznaczyć n  |
| | 2 | |
30 sie 20:31
Eta:
2
n−1= 1024= 2
10
czyli n−1=10 => n=...............
30 sie 20:34
TOmek : czyli jeśli mamy pewność ,ze ciąg jest geom. i chcemy obliczyć n na przykladzie powyzszym to
zawsze tę liczbę ( np: 1024) da sie podnieść do potęgi by otrzymać nasze samo "n" ta?
30 sie 20:40
TOmek : nie wiem czy zrozumiesz moje pytanie
30 sie 20:40
Eta:
tak
30 sie 20:46