ciągi
TOmek : Znajdź takie liczby rzeczywiste x, aby poniższe liczby tworzyły ( w podanej kolejności) ciąg
geometryczny:
d) cosx,sinx.tgx
sin
2−sin=0
sin(sin−1)=0
sinx=0 v sinx=1
a w odp. jest samo kπ


?
30 sie 19:26
TOmek : a w odp. jest samo kπ, dlaczego? xD o tak
30 sie 19:27
Eta:
założenie: cosx ≠0 => x≠...........
bo tgx=
sinxcosx dla x=
π2 −−−−− nie istnieje
30 sie 19:46
TOmek : no ale dziedzine określa sie przy wyjsciowym równianiu, a nie podczas juz liczenia i
kombinowania...
30 sie 20:10
think: no to miałeś tam tgx, czemu nie wyznaczyłeś dziedziny
30 sie 20:21
TOmek : | | sin | | cos | |
czyli zawsze musze pamiętac, ze w wypadku zamiany tg −> |
| i ctg −> |
| musze |
| | cos | | sin | |
takze wziąć pod uwagę ich mianownik by ustalić dziedzine wyrażenia.
30 sie 20:28
think: oczywiście, że tak
30 sie 20:29
TOmek : dzięki mistrzu Joda
30 sie 20:43
think: ależ proszę
30 sie 21:13
arek: a w zadaniu takim samym z liczbami x−3, 2x−6, 4x dlaczego w odpowiedziach jest że nie ma takich
liczb jeśli mi wychodzi że x to 3?
1 mar 17:57
Didzi: Późno ale może się komuś jeszcze przyda:
bo gdy podstawimy x=3 to ciąg wygląda następująco: 0, 0, 12 − więc nie jest geometryczny
20 lut 14:23