trygonometria
dario: sin2x + √3cos2x = (√3+1)sinxcosx rozwiaz równanie. prosze o pomoc
30 sie 18:00
Godzio:
sin
2x +
√3cos
2x = (
√3 + 1)sinxcosx
sin
2x − sinxcosx +
√3cos
2x −
√3sinxcosx = 0
sinx(sinx − cosx) −
√3cosx(sinx − cosx) = 0
(sinx − cosx)(sinx −
√3cosx) = 0
| | sinx | |
sinx = cosx v sinx = √3cosx ⇒ |
| = √3 ⇒ tgx = √3 |
| | cosx | |
dokończ
30 sie 18:10
AS: Można też tak
sin2x − (√3 + 1}sinxcosx + √3cos2x = 0 | :cos2x
tg2x − (√3 + 1)*tgx + √3 = 0
Podstawiając tgx = t otrzymuje się równanie kwadratowe
30 sie 19:23
dario: już załapalem dzięki
30 sie 21:12
dario: chociaz jak rozwiązuje tym sposobem z równaniem kwadratowym to jakoś sie mogę sobie poradzić.
dziwna delta mi wychodzi i dalej
30 sie 22:01
think: Δ = (
√3 + 1)
2 − 4
√3 = (
√3)
2 + 1
2 + 2
√3 − 4
√3 = (
√3)
2 + 1
2 − 2
√3 = (
√3 −
1)
2
to przecież bardzo ładna delta...
30 sie 22:22
Eta:
Sposób rozwiązania podany przez
Godzia bardziej mi się podoba

bo nie ma problemu z deltą
30 sie 22:27
AS:
Metoda podana przeze mnie jest bardziej ogólna.
Stosuje się ją w przypadku równania typu
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d*1
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d*(sin2x + cos2x)
a*sin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x − d*sin2x − d*cos2x = 0
(a − d)*sin2x + b*sinx*cosx + (c − d)*cos2x = 0 | :cos2x
(a − d)*tg2x + b*tgx + (c − d) = 0
Podstawiając tgx = t uzyskujemy równanie kwadratowe.
31 sie 08:14