ciągi
dario: (n−6)n−3 ile wyrazów tego ciagu jest równych jeden ?
30 sie 16:41
Gustlik: Wskazówka:
Potęga ax=1 wtedy, gdy a=1 lub x=0, bo a0=1 − dokończ.
Pamietaj, że n€N+, czyli odpada n=0, liczby ujemne, nawet całkowite, ułamki oraz niewymierne
pierwiastki.
30 sie 17:04
dario: mi sie wydaje ze tylko jeden wyraz jest równy 1: wyraz trzeci. będzie wtedy (n−6)0 to będzie
1. Czy dobrze mysle ?
30 sie 17:09
darek:
i n = 7
30 sie 17:18
darek:
i n = 5
30 sie 17:19
think: masz wzór ogólny an = (n − 6)n − 3
a3 = (3 − 6)3−3 = (−3)0 = 1
a5 = ....
a7 = ....
30 sie 18:33
think: zauważ, że to n w nawiasie i w potędze to jedno i to samo. jeśli podstawiasz za n jakąś liczbę
to w obu tych miejscach.
30 sie 18:34