równania z parametrem
bas8900: 1,Sprawdź czy istnieją takie wartośći parametru adla których równanie x
2+ax+4=0 ma dwa
rozwiązania x1,x2 takie że x1
2,x2
2=1
2.Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych:
a)x
2−2(m+1)x+2m
2+3m−1>0
b)x
2−mx+m+3>0
c)(m
2+5m−6)x
2−2(m−1)x+3>0
3.Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie a∊R liczbę rozwiązań równania:
a)x
2+ax+a=0
b)ax
2+ax+2=0
c)x
2−3ax+2a
2+1=0
Naszkicuj wykres funkcji f
Znów mam problem z tymi zadaniami prosze pomóżcie albo chociaż wytłumaczcie
30 sie 14:03
think: ma dwa rozwiązania x1,x2 takie że x12*x22 = 1 czy x12 = 1 i x22 = 1 ?
30 sie 14:41
think:

zad2.
aby zbiorem rozwiązań był zbiór liczb rzeczywistych, to znaczy, że dla dowolnego x przy
odpowiednim parametrze te funkcje będą przyjmowały tylko wartości dodatnie.
Chodzi o taką sytuację jak na rysunku, czy wiesz jakie warunki muszą być spełnione aby funkcja
kwadratowa znajdowało się w podobnym położeniu?
30 sie 14:47
think: zad.3 Zrobię jeden przykład
b) ax2 + ax + 2 = 0
jedną rzecz musimy zauważyć, że gdy a = 0 wtedy otrzymamy funkcję stałą = 2 a 2 ≠ 0, więc dla
a = 0, nie będziemy mieli rozwiązań.
1o Δ > 0 →→→ za tym idzie, że będą dwa rozwiązania...
Δ = a2 − 8a > 0
a(a − 8) > 0
a ∊ (−∞,0)u(8,∞)
2o Δ = 0 →→→ będzie jedno rozwiązanie...
a(a − 8) = 0
a = 0 v a = 8
Ponieważ dla a = 0 nie ma rozwiązań w takim razie odpada i jedno rozwiązanie będzie dla a = 8.
3o Δ < 0 →→→ brak rozwiązań
a(a − 8) < 0
a ∊ (0,8) plus a=0
a ∊ <0,8)
30 sie 18:24