Drut
szakal: Drut o długości 140 cm dzielimy na dwie części. Z pierwszej tworzymy brzeg kwadratu, z drugiej
brzeg prostokąta, w którym stosunek boków jest równy 3:1. Jak należy podzielić drut, aby suma
pól kwadratu i prostokąta były najmniejsza?
30 sie 14:01
think:

a − część drutu do kwadratu
b − część drutu do prostokatu
a + b = 1,4 m →
a = 1,4 − b
| | b | |
b = 2*y + 2*3y = 8y → y = |
|
|
| | 8 | |
| | b | |
Pprostokąta = y*3y = 3y2 = 3*( |
| )2
|
| | 8 | |
Suma Pól:
| | a | | b | |
( |
| )2 + 3*( |
| )2 ← min
|
| | 4 | | 8 | |
| | 14 − b | | b | | 196 − 28b + b2 | | 3b2 | |
( |
| )2 + 3*( |
| )2 = |
| + |
| =
|
| | 4 | | 8 | | 16 | | 64 | |
musisz z tego policzyć wierzchołek tej paraboli i to będzie minimum
30 sie 15:20
Gustlik: Think − mała pomyłka w obliczeniach − powinno być tak:
| | 1,4−b | | b | | 1,96−2,8b+b2 | | 3b2 | |
( |
| )2+3( |
| )2= |
| + |
| =... |
| | 4 | | 8 | | 16 | | 64 | |
30 sie 16:27
think: ano tak... zgadza się tam pozjadałam przecinki

Dzięki Gustlik za poprawkę
30 sie 18:13
szakal: jesteście wielcy
30 sie 21:11
think: ja na pewno, w każdym razie dosłownie, nie wiem jak Gustlik
30 sie 21:18
30 sie 21:19
think: Witaj
Etunia 

A Ty słoneczko jesteś drobniutka
30 sie 21:25
think:
30 sie 21:25