AS:

f: funkcja y = e
2x g: y = lnx
Szukane pole to pole obszaru między wykresami f i g w przedziale <1,2>.
Wyznaczam najpierw całki nieoznaczone.
f:
J1 = ∫e
2xdx Podstawienie: 2x = t 2dx = dt dx = dt/2
J1 = 1/2∫e
tdt = 1/2e
t = 1/2e
2x
g:
J2 = ∫lnxdx całkowanie przez części
u = lnx dv = dx
du = dx/x v = x
J2 = u*v − ∫vdu = x*lnx − ∫x*dx/x = xlnx − ∫dx = xlnx − x
Obliczam pole
P = P1 − P2 = 1/2e
2x[1,2] − (xlnx − x)[1,2]
P = (1/2e
4 − 1/2e
2) − ((2ln2 − 2) − (1ln1 −1))
P = 1/2(e
4 − e
2) − 2ln2 + 2 − 1
P = 1/2(e
4 − e
2) − 2ln2 + 1