matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w zadaniu
Marta:
ax + b
Funkcja f(x) =
ma ekstremum lokalne w punkcie x=2, przy czym f(2)=−1.
(x − 1)(x − 4)
Wyznacz parametry a i b.
30 sie 12:51
mi:
a czy masz odpowiedzi?
30 sie 13:39
mi:
wstawiasz za x 2 do wzoru funkcji
2a+b
2a+b
=
=−1
(2−1)(2−4)
−2
2a+b=2 żeby funkcja miała ekstremum dla x=2 to f'(2)=0 więc trzeba policzyć pochodną f'(x)
30 sie 13:44