Proszę o pomoc w zadaniu.
Ewa: Bardzo proszę o pomoc
1. Napisz równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni o równaniu
f(x,y) = x + (x − 1)y 2 w punkcie (0; 1)
AS:
Równanie płaszczyzny stycznej
| | df | | df | |
z − f(xo,yo) = |
| [P]*(x − xo) + |
| [P]*(y − yo) |
| | dx | | dy | |
Dana funkcja f(x,y) = x + (x − 1)y
2 , punkt P(0,1)
Wartość funkcji w punkcie P:
z = f(xo,yo) = 0 + (0 − 1)*1
2 = −1
df/dx = 1 + y
2 w punkcie P df/dx = 1 + 1
2 = 2
df/dy = 2*(x − 1)*y w punkcie P df/dy = 2*(0 − 1)*1 = −2
Równanie płaszczyzny stycznej
z + 1 = 2*(x − 0) − 2*(y − 1)
z = 2*x − 2*y + 1
Odp. z = 2*x − 2*y + 1