5 zadań z treścią.
SensEye: Witam! Mam 5 zadanek z treścią, nie są one może dla was tak trudne, pewnie macie więcej lat ode
mnie i więcej doświadczenia związanego z matematyką. Więc pisze!
1.Mianownik ułamka jest o 3 większy od licznika, Jeżeli licznik tego ułamka zwiększymy o 10, a
mianownik zwiększymy o 1 to otrzymamy ułamek będący odwrotnością szukanego ułamka. Wyznacz ten
ułamek.
2. Instruktor gimnastyki ustawił ćwiczących w kwadrat, Za pierwszym razem zostało mu 89
uczniów, za drugim razem gdy powiększył ok kwadratu o jednego ucznia zabrakło 50 uczniów. Ilu
było uczniów ?
3.Suma długości obwodów dwóch różnych kwadratów wynosi 32, zaś różnica ich pól 16. Oblicz
długości boków tych kwadratów.
4. Trzy tuziny guzików kosztują tyle złotych, ile można kupić takich guzików za 640 000 zł. Ile
kosztuje tuzin guzików. O.o ?
5. Podczas pierwszej jazdy samochodem zużyto 20% benzyny. Podczas kolejnej 10% benzyny która
została. Po obu jazdach zostało 9 litrów benzyny. Ile było jej na początku.
Mam nadzieje że uda Wam się rozwiązać zadania. Z góry dzięki, jeżeli nie wiecie o co chodzi z
tym 4 zadaniem nie zdziwie się : )
30 sie 12:25
ewu: 1 zad.
x/x+3 −to nasz ułamek

x+10/x+4 − odwrotny do pierwszego
więc jak go odwrócimy to mamy równość
x/x+3 = x+4/x+10
(x+3)(x+4)=(x+10)x
x
2 +4x+3x+12=x
2+10x
−3x=−12
x=4
więc ten ułamek to 4/7
ale sprawdź bo ja się mogę totalnie mylić
30 sie 12:43
Kejt:
1.
x − licznik
y − mianownik
y=x+3
30 sie 12:44
Kejt:
3.
a − bok pierwszego
b − bok drugiego
4a−4b=32
a2−b2=16
30 sie 12:46
Kejt:
5.
a − początkowa ilość benzyny
a−0,2a=0,8a
0,8a−0,8a*0,1=0,72a
0,72a=9
30 sie 12:49