z parametrem trzy zadanka, proszę o pomoc
OlciaOlcia93: Trzy zadanka, proszę o pomoc.
1. Dla jakich wartości parametru m równanie |x−2|=|4−3m|−1 ma dwa różne pierwiastki jednakowych
znaków.
2. Zbadaj dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych mx+(2m−1)y−3m=0 i x+my−m=0
należy do prostokata ABCD, gdzie A=(−1;−2) B=(1;−2) C=(1;2) D=(−1;2) ?
3. Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych mx+4y=−4 i x+my−m−4=0 ma obie
współrzędne niedodatnie.
30 sie 01:14
b.: 1. proponuję geometrycznie (na osi liczbowej): co to jest |x−2|?
2. punkt przecięcia prostych = punkt, który spełnia równocześnie równania obu prostych −−>
czyli trzeba układ równań rozwiązać
3. jw.
30 sie 02:03
Eta:

zad. 1/
równanie: |x−2|= |4−3m| −1 =
k dla , k>0 proste ( zielone) : y= k
mają dwa punkty wspólne (o dodatnich odciętych , czyli tego samego znaku)
tylko wtedy , gdy
k€ ( 0, 2)
zatem równanie |x−2| = I 4−3m|−1
ma rozwiązania spełniające warunki zad.
dla:
0< |4−3m |−1 <2
rozwiąż tenukład nierówności i podaj wartość "m"
|4−3m < 3
i |4−3m|> 1
dokończ.........
30 sie 20:04
Eta:

zad. 2/
Punkt P( x, y) należy do tego prostokąta jeżeli:
(*) : −1 ≤ x ≤1
i (**) : −2 ≤ y ≤2
Rozwiąż układ równań tych prostych ( najłatwiej metodą wyznaczników)
Otrzymasz:
przy założeniu m ≠1 ( bo tylko wtedy proste mają punkt wspólny)
nałóż powyższe warunki (*) (**)
i rozwiązująac układ takich nierówności podaj cz. wspólną obydwu rozwiązań
odp:
m€ ( −∞, 13)
zad. 3/ podobnie
liczby niedodatnie to liczby
≤0
rozwiąż układ równań dany tymi prostymi, otrzymasz : P(x,y)
oraz: P(x,y) spełnia warunki zadania, jeżeli:
x ≤0
i y ≤0
rozwiąż ten układ nierówności i podaj przedział, do którego należy parametr "m"
powodzenia .....
30 sie 20:30