Karolcia: Pole powierzchni graniastosłupa ,którego podstawą jest romb ,wynosi 368cm kwadratowych.
Jaki jest bok tego rombu jeśli jego przekątne mają 8cm i 6cm ,a wysokość graniastosłupa
ma 16cm?
19 gru 18:38
anmario:
Pole rombu: P=1/2*f*g gdzie f, g to długości jego przekątnych
P=8*6/2=24
Pole powierzchni graniastosłupa G, to suma pól jego podstaw, czyli dwóch rombów i ścian,
czyli czterech prostokątów.
G=4*a*16+24=386
gdzie a to bok rombu
Teraz tylko rozwiązać to równanie i jest
19 gru 18:46
Karolcia: Dzięki
19 gru 19:03
Lucy: Hej karolcia
19 gru 21:57
Lucy: Nie musisz tak sie meczyc
19 gru 21:58
Lucy: Przekątne rombu dizelą sie prostopadle w połowie, wiec wystarczy z tw Pitagorasa obliczyc
bok trójkąta prostokatnego o przyprostokątnych 3cm i 4 cm.
19 gru 21:59
Lucy: 32+42=c2
9+16=c2
25=C2
c=5, gdzie c -bok rombu i twoja przeciwprostokątna:(
19 gru 22:02
anmario: Nieźle, nie zauważyłem tego w swoim zapale. Co więcej w takim razie zadanie jest do
kitu,bo ma sprzeczne dane.
Do Lucy: Okazałaś nieczęsto spotykaną delikatność w stosunku do mojej osoby, dzięki

Sam nieczęsto chyba jestem taki tolerancyjny kiedy widzę ewidentnie złe rozwiązania. No,
ale ludzi różni są, nie?
19 gru 22:21