wykaż
Eta: Ulubione dowody dla
Godzia
wykaż, że dla dodatnich a,b,c zachodzi nierówność
30 sie 00:23
Godzio:
Nie jestem pewien czy poprawnie ale się zobaczy
| a4 + b4 + c4 | |
| ≥ abc3√abc |
| 3 | |
| a + b + c | |
| ≥ 3√abc : dzielę obie nierówności |
| 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| a4 + b4 + c4 | |
| ≥ abc |
| a + b + c | |
30 sie 08:12
b.: niepoprawnie, nierówności nie można dzielić stronami
np.
2 > 1
3 > 1
ale
| | 2 | |
|
| nie jest większe od 1 |
| | 3 | |
30 sie 11:25
Godzio:
No tak

Nie mogę coś znaleźć w miarę prostego sposobu na zrobienie tego
30 sie 18:00
Eta:
I tu Cię mam

............ myśl dalej

Pozdrawiam
30 sie 18:41
Eta:
30 sie 22:20
Godzio:
Spokojnie wciąż myślę
30 sie 22:23
Eta:
Ok

......do rana dużo czasu
30 sie 22:24
think: Eta Ty go tak nie naciskaj, bo się zamknie w sobie
30 sie 22:25
think: dobra zwijam manatki na dziś, bo jutro muszę wstać haniebnie wcześnie.

dobrej nocy
30 sie 22:27
30 sie 22:34
Eta:
o ...... zjadłam , sorry
30 sie 22:35
Godzio:
Eta poddaj się myślę nad tym już dobre kilka godzin, nie tylko dziś i nic próbowałem
wszystko co znałem i nic
30 sie 23:03
Eta:

1 / podpowiedź:
wykorzystaj :
x
2+y
2+z
2 ≥xy +xz + zy
teraz myśl dalej
30 sie 23:23
Vax: Moim zdaniem nie jest to takie trudne
| a4+b4+c4 | |
| ≥ abc /*a+b+c>0 |
| a+b+c | |
a
4+b
4+c
4 ≥ a
2bc + ab
2c + abc
2
a
4 − a
2bc + b
4 − ab
2c + c
4 − abc
2 ≥ 0
a
2(a
2 − bc) + b
2(b
2 − ac) + c
2(c
2 − ab) ≥ 0
Wiemy, że a,b,c są dodatnie, więc aby wyrażenie było ≥ 0 wyrażenia w nawiasach muszę być ≥ 0
| ⎧ | a2 − bc ≥ 0 | |
| ⎨ | b2 − ac ≥ 0 |
|
| ⎩ | c2 − ab ≥ 0 | |
| ⎧ | a2 ≥ bc | |
| ⎨ | b2 ≥ ac |
|
| ⎩ | c2 ≥ ab | |
po dodaniu stronami, otrzymujemy:
a
2 + b
2 + c
2 ≥ ab + bc + ac
Przekształcamy dalej:
a
2 − ab + b
2 − bc + c
2 − ac ≥ 0
a(a−b) + b(b−c) + c(c−a) ≥ 0
Otrzymujemy kolejny układ równań:
| ⎧ | a−b ≥ 0 | |
| ⎨ | b−c ≥ 0 |
|
| ⎩ | c−a ≥ 0 | |
dodajemy stronami, i otrzymujemy:
a+b+c ≥ a+b+c
Co oczywiście jest prawdą

CND.
Pozdrawiam.
−Vax
30 sie 23:27
Godzio:
W takim razie korzystając z:
a
4 + b
4 + c
4 ≥ a
2b
2 + a
2c
2 + b
2c
2
oraz z :
| | b2c2 + a2c2 + a2b2 | |
(a2 + b2 + c2)( |
| ) ≥ 9 |
| | a2b2c2 | |
| | b2c2 + a2c2 + a2b2 | |
(a4+b4+c4)*(a2 + b2 + c2)( |
| )≥ 9(a2b2 + a2c2 + |
| | a2b2c2 | |
b
2c
2)
(a
4 + b
4 + c
4)(a
2 + b
2 + c
2) ≥ 9 a
2b
2c
2
√a4 + b4 + c4 *
√a2 + b2 + c2 ≥ 3abc
Teraz korzystam z:
| | a4 + b4 + c4 | | a2 + b2 + c2 | |
√ |
| ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | a2 + b2 + c2 | | a + b + c | |
√ |
| ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
Ostatecznie:
| a4 + b4 + c4 | | abc(a + b + c) | |
| ≥ |
| |
| 3 | | 3 | |
| a4 + b4 + c4 | |
| ≥ abc |
| a + b + c | |
Jestem pewien że nie tak jak chciałaś ale jest
30 sie 23:32
Vax: Eee tam, moim sposobem prościej

Nie trzeba wykorzystywać nierówności między średnimi, tylko
po prostu przekształca się kolejną linijkę z poprzedniej i idzie bez problemu w < 3 minuty

Pozdrawiam.
30 sie 23:35
Eta:

a,b,c >0
jak już Ci wykazał
Vax
x2+y2+z2 ≥xy+yz +xz
x=a
2 y=b
2 z= c
2
a
4+b
4+c
4 ≥a
2b
2+b
2c
2 +a
2c
2
x=ab , y= bc, z= ac
a
4+b
4+c
4≥x
2+y
2+z
2≥xy+yz+xz
a
4+b
4+c
4 ≥ ab*bc+ bc*ac+ab*ac
a
4+b
4+c
4 ≥abc( a+b+c)
c.n.u.
30 sie 23:50
full wypas: co do rozwiązania
Vax'a jest ono niestety niepoprawne. Kiedy dochodzisz do momentu a
2(a
2
− bc) + b
2(b
2 − ac) + c
2(c
2 − ab) ≥ 0 musisz
udowodnić, że zachodzą nierówności:
a
2 − bc ≥ 0,
b
2 − ac ≥ 0,
c
2 − ab ≥ 0,
a nie przyjmować że muszą one zachodzić bo inaczej nasza wyjściowa nierówność będzie
nieprawdziwa. Co do dalszych kroków, jak np.
a
2 − bc ≥ 0,
b
2 − ac ≥ 0,
c
2 − ab ≥ 0
chcesz udowodnić każdą z nich i sumujesz je stronami i wtedy wychodzi Ci oczywiście prawdziwa
nierówność, ale nie jest to dowód poprawności 3 powyższych. Przedstawiam Ci podobne
rozumowanie:
0>1
1>2
5>1
sumując te nierówności stronami otrzymamy 6>4 co jest oczywistą prawdą, ale nie dowodzi że te 3
nierówności są prawdziwe.
Załączam również swoje rozwiązanie tej nierówności:
| a4 | | a4 | | b4 | | c4 | | a4 a4 b4 c4 | |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 4 4√ |
| = a2 b c |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 44 | |
| a4 | | b4 | | b4 | | c4 | | a4 b4 b4 c4 | |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 4 4√ |
| = a b2 c |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 44 | |
| a4 | | b4 | | c4 | | c4 | | a4 b4 c4 c4 | |
| + |
| + |
| + |
| ≥ 4 4√ |
| = a b c2 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 44 | |
sumując stronami te 3 nierówności otrzymujemy tezę. PZDR
31 sie 00:05
Vax: hm.. nie jestem pewien, co do Twojego argumentu, otóż ja zakładam, że dane nierówności
zachodzą, więc dodaję je stronami i sprawdzam, czy otrzymam prawdziwą nierówność, jeżeli
otrzymam ów nierówność, oznacza to będzie, że dane nierówności były poprawne, ale ok, zapytam
się później korepetytora, żeby się upewnić

Pozdrawiam.
31 sie 00:10
full wypas: Rozumiem o co Ci chodzi

ale spójrz na ten fragment, w którym podaję Tobie kontrprzykład:
masz 3 nierówności w tym 2 nieprawdziwe, zakładasz, że wszystkie są prawdziwe, a poprzez
zsumowanie dostajesz prawdziwą nierówność, co jednak nie dowodzi poprawności każdej z nich.
Mam nadzieję, że Twój korepetytor rozwieje te wątpliwości
31 sie 00:21
Eta:
@
Vax
full wypas ma rację

Pozdrawiam obydwu Panów..
31 sie 00:26
Godzio:
Eta uczy się nowych trendów @
31 sie 00:29
Eta:
@
Godzio
A co?....trzeba równać do młodych
31 sie 00:32
Godzio:
Co prawda to prawda
31 sie 00:36
Vax: hm.. może macie rację

Zawsze mi się wydawało, że tak jest poprawnie, ale jeszcze to
przeanalizuję

Pozdrawiam.
31 sie 00:37
Kamil: Godzio wejdz na mój post podałeś mi liczby podzilene przez 5 i 15,a chciałbym zrozumieć twoim
sposobem czekam na ciebie i przepraszam za zamieszanie
31 sie 00:50