Udowodnij przystawanie trójkątów. Kto ze mną poklika?
Patrycja: Zadanie 2. (4.78) Kurczab I kl. zbiór zadań.
Punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, punkty K, L, M są odpowiednio środkami odcinków
SA, SB, SC. Przez punkt K przeprowadzono prostą równoległą do boku BC, przez punkt L
równoległą do boku AC i przez punkt M równoległą do boku AB. Proste te przecinają się w
punktach A1, B1, C1. Udowodnij, że ΔABC jest przystający do ΔA1B1C1.
Proszę, jest ktoś z kim mogę poklikać o tym zadaniu?
29 sie 22:26
całka nieoznaczona: Niech prosta przechodząca przez punkt K przecina boki AB i AC trójkąta ABC kolejno w punktach E
i F, prosta przechodząca przez punkt L przecina boki AB i BC w punktach G i H i podobnie
trzecia prosta: w punktach I i J. Rozważ równoległoboki EBiA1 i inne, z których wynika cecha
podobieństwa kkk. Następnie z twierdzenia Talesa zastosowanego do kąta BAC i odpowiednich
prostych wynika, że skala podobieństwa to jeden.
29 sie 22:43
Patrycja:

Witam, już sobie to oglądam na rysunku...
Zamieszczam nim zawiesi się mój komputer...
29 sie 23:11
Patrycja: Narysowałam, przepadło przy odświeżaniu strony

, więc opiszę co wywnioskowałam
Boki AB, BC i CA są podzielone na 3 rowne części każdy.
AK do AA1 jest jak AE do AB i to jest 1/3
Stąd widać że każdy mały trójkąt ma swój duży odpowiednik w skali 1 do 3, ale chyba zboczyłam
ze ścieżki rozwiązania...
Jeśli każdy bok jest podzielony na 3 to AB=YZ, AC=XZ oraz YX=CB.
Cecha przystawania trójkątów bbb jest spełniona.
Koniec.
Poprawnie?
29 sie 23:48
b.: Mnie to nie przekonało do końca.
Z tego, co napisałaś wynika, że np. trójkąt XEG jest podobny do ABC w skali 1:3, oraz XEG jest
podobny do XYZ, ale nie wiadomo w jakiej skali
nie jest dla mnie jasne, skąd wnioskujesz, że np. XEG jest podobny do XYZ w skali 1:3 (bo tak
rozumiem ,,każdy mały trójkąt ma swój duży odpowiednik w skali 1 do 3'')
p.s. to ,,AK do AA1 jest jak AE do AB'' −− zgadza się, o ile A1 jest środkiem boku BC
30 sie 00:46
Timiusz:

makapaka xDπΔΔΩΩΩΩΩ⇒
10 maj 15:13