pomocyyyyy
ojtam: | | ⎧ | x2−2 x<1 | |
| zbadac rózniczkowalnosc funkcji : a) f(x) = | ⎩ | 4x −5 x≥1 |
|
29 sie 21:20
Eta:
Obydwie funkcje są wielomianami więc są rózniczkowalne dla x>1 i x <1
zbadaj granice tych funkcji dla x= 1
Muszą być równe
29 sie 21:51
Eta:
lim( x2−2)= 12−2 = −1
x→1
lim(4x −5)= 4*1−5= −1
x→1
29 sie 21:55
JK: Funkcja może i jest ciągła w 1, ale f nie ma pochodnej w tym punkcie. Na reszcie dziedziny tak.
29 sie 22:17
Eta:
ok

zgadza się ...... ( moje myślenie skierowałam na ciągłość

bo;
f
'(x) = 2x dla x >1
=> dla x= 1 −−− brak pochodnej
f
'(x) = 4 dla x <1
29 sie 22:25