ciągi
TOmek : 2 zadanka aby ktoś rozwiązał

1. Oblicz sume wszystkich licz parzystych większych od 40 i niemniejszych od 120.
2. Oblicz ile maksymalnie kolejnych licz nieparzystych (począwszy od 1) należy dodac do siebie,
aby otrzymana suma była mniejsza od 125
29 sie 21:17
Godzio: 1 ... i nie większych od 120
czy tak ma być?
29 sie 21:24
TOmek : i niemniejszych −> na bank , dlatego te zadanie jest dla mnie dziwne... a tam zostawmy, moze
błąd w ksiązce
29 sie 21:26
Godzio:
Powinno być nie większych i tak to można policzyć inaczej się nie da

a
1 = 42
a
n = 120
a
n = 2n + 40 = 120 => 2n = 80 => n = 40
| | a1 + an | |
Sn = |
| * 40 = ... |
| | 2 | |
Policz i sprawdź z odpowiedzią bo nie jestem pewien
29 sie 21:29
Eta:
r= 2 a
1= 42 a
n = 120
| | an−a1 | | 120−42 | |
to: n= |
| +1= |
| +1= 39 +1= 40
|
| | r | | 2 | |
29 sie 21:36
think: zad. 2
a
1 = 1
r = 2
a
n = a
1 + (n−1)r = 1 + (n−1)*2 = 2n − 1
S
n = 125
29 sie 21:40
Godzio: jeśli mamy być dokładni to
S
n < 125
29 sie 21:46
think: ano zgadza się Godzio ma być.
29 sie 21:47
TOmek : danke
29 sie 21:50
Marta:
3 wrz 15:23
Marta: 5<2
3 wrz 15:23