Trójkąt ostrokątny
szakal: W trójkąt ostrokątny ABC, w którym | AB | = a oraz wysokość | CD | = h wpisujemy prostokąty
tak, że jeden bok prostokąta zawiera się w boku AB, a dwa pozostałe wierzchołki należą do
boków AC oraz BC. Podaj wymiary prostokąta o największym polu.
29 sie 21:16
Godzio:

Z podobieństwa CFE ~ ABC :
yh = a(h − x)
| | a(h − x) | | −ax2 + ahx | | a | |
P = x * y = x * |
| = |
| = − |
| * x2 + ax |
| | h | | h | | h | |
Największe pole jest w wierzchołku ( To zapewne już wiesz

)
Jest to prostokąt o wymiarach
29 sie 21:54
martynka: x=8 y=
18 gru 22:23