ciągi
TOmek : Współcznynniki funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx−7 w kolejności a,b,−7 tworzą ciag arytmetyczny.
Wyznacz wartości wspołczynnikow a,b,c wiedziąc, ze osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta
o równaniu x= −2 . Podaj wzbior wartosci funkcji
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax
2+bx−7 można zapisać a+a
1+r−7⇔a
1+a
2+a
3
chciałbym jakies wskazowki aby to krok po kroczku rozwiązac
Godzio:
a, b, −7 −−−− ciąg arytmetyczny ⇒ 2b = a − 7
| | −b | |
Oś symetrii: x = − 2 = |
| ⇒ 4a = b |
| | 2a | |
2b = a − 7
4a = b
rozwiąż układ i dalej sobie już poradzisz